.

.

TOTS 21

Una de les 21 guinguetes que hi ha al conjunt de la costa cambrilenca. Foto: Ariadna Escoda

L’Associació de Xiringuitos Platges de Cambrils ha recorregut per defecte de forma la licitació de les guinguetes, un procés al qual s’hi poden presentar propostes fins dilluns vinent. Els associats consideren abusiu l’import de l’autorització d’ús privatiu per al període 2022-2026. Cada guingueta hauria d’invertir uns 250.000 euros, uns diners que segons asseguren, no s’amortitzaran en quatre anys. Lamenten que el procés s’hagi obert en plena temporada turística. L’agrupació demana aturar el procés i obrir un diàleg amb l’Ajuntament, però no descarta presentar un recurs contenciós administratiu i demanar mesures cautelars si el procés de licitació segueix endavant. Aquest dijous consistori i entitat es reuniran per tractar la problemàtica.

L’entitat ha proposat substituir les autoritzacions d’ús privatiu per concessions, que tenen una durada d’explotació d’entre deu i quinze anys, un període que veurien viable per recuperar la inversió feta. El president de l’Associació de Xiringuitos Platges de Cambrils, Jordi Gavaldà, ha lamentat que es troben «indefensos» davant l’inici del procés i ha apuntat que «el 90% dels associats no es presentaran al procés de licitació perquè «no és viable econòmicament».

Per a l’entitat el projecte pot acabar eliminant els espais actuals dels negocis per substituir-los per estructures similars i uniformes. Gavaldà considera que es perdrà «la singularitat de les platges de Cambrils» i que el procediment comportarà «una pèrdua de de la qualitat del servei i del producte que s’oferirà a les guinguetes». L’Associació de Xiringuitos Platges de Cambrils està formada per divuit guinguetes de les 21 que hi ha a la costa cambrilenca.

D’altra banda, fonts de l’Ajuntament han explicat a l’ACN que el procés de licitació és necessari per garantir l’existència de guinguetes l’estiu vinent. Es tracta d’un procés que no s’havia obert en els darrers anys. La licitació inclou 21 lots per un preu total de 451.452,35 euros i cada adjudicatari podrà optar a un màxim de tres guinguetes. A més, s’haurà de pagar un cànon anual a la Generalitat, una despesa a sumar al cost dels electrodomèstics i mobiliari per equipar l’espai. Segons càlculs de l’associació, la xifra s’elevaria als 250.000 euros per negoci.

Un procés paralitzat anteriorment per la pandèmia

Aquest és un procés de regularització que es va intentar iniciar l’estiu passat però es va aturar a causa de la pandèmia, tal com apunten fonts municipals. Aquest dijous al migdia, representants dels tres partits de l’equip de govern s’asseuran amb els membres de l’Associació de Xiringuitos Platges de Cambrils per tractar aquesta situació.

Ariadna Escoda