TOTS 21

Imatge de família de l’alcalde, regidors i de les presidentes de la història de l’Associació de Dones de Castellvell del Camp. Foto: Ajuntament

Homenatge de cap a peus a les dones de Castellvell del Camp. Elles van ser les absolutes protagonistes del pregó de la Festa Major de Santa Anna, la patrona tan estimada de la vila. Vint-i-cin anys farà el dos d’octubre l’Associació de Dones de Castellvell del Camp i amb un centenar de sòcies al darrere s’ha convertit, en paraules de l’alcalde, en ‘tot un referent’ a la localitat.

La pista poliesportiva va ser l’escenari aquest divendres 23 de juliol del pregó de la Festa Major de Castellvell del Camp. Aquest any, en commemoració del 25è aniversari de l’Associació de Dones de Castellvell del Camp, el Pregó va anar a càrrec de la membre més gran i més jove de l’entitat, Pilar Porqueres i Maria Batista, respectivament. Durant l’acte es va fer un reconeixement a les 11 dones que han estat presidentes de l’associació. Prèviament, i al ritme que marcava la música de la xaranga, es va poder gaudir de manera estàtica dels balls del monumental Lluert, dels gegants de Castellvell Joaquim i Anna i de la nova Mulassa, elaborada pel jove Màrius, i que va es va presentar davant la sorpresa dels veïns i les veïnes, a més de l’Epi.

Maria Gateu Nolla, que fou la primera presidenta de l’entitat, rebent el reconeixement de l’alcalde. Foto: Tots21

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, va iniciar el pregó amb un reconeixement al paper de la dona: “No puc començar el pregó de Festa Major sense dir alt i clar que “com ser dona, no hi ha res”: sou valentes, fortes, protectores, amigues, treballadores i motles altres qualitats innumerables. Sou molt importants per la nostra societat i tal com la història ha constatat al llarg del temps, tot i que sovint la societat patriarcal us ha intentat silenciar i no ha valorat la vostra aportació”. El batlle també va tenir paraules d’agraïment a l’associació de dones “per aquests 25 anys de treball i lluita, per la vostra contribució al poble”. L’alcalde també va fer una crida a la germanor: “oblidem-nos de les ideologies que ens enfronten i aprenguem a valorar els sentiments i opinions dels altres. Només així tindrem unes festes com cal”. I va recordar la necessitat de gaudir de la Festa Major “tot respectant les normes de convivència i de seguretat sanitària”.

La presidenta actual de l’Associació de Dones de Castellvell, Mireia Sabaté, rebent el reconeixement. Foto: Tots21

A continuació, la membre més gran de l’Associació de Dones de Castellvell del Camp, Pilar Porqueres, va recordar que l’associació va néixer el 2 d’octubre del 1995 i que el primer local on es van trobar va ser “en una sala de l’Espígol, propietat del sindicat, davant, les oficines de la cooperativa i, més endavant, a partir de les obres de l’antiga casa de Cal Barantxó, ens vam ubicar en una sala damunt de Correus”, on hi continua tenint la seva seu. Porqueres també va explicar que les activitats lúdiques, esportives, creatives, socials i de punt de trobada es realitzen a les antigues escoles -actualment l’Era-.

Maria Batista, Pilar Porqueres i l’alcalde, Josep Manel Sabaté, durant el pregó. Tofo: Tots21

Pel que fa a les activitats, Maria Batista, la membre més jove de l’entitat, va recordar que l’Associació de Dones “va començar fent manualitats, pintura, puntes de coixí, tallers de brodar i de cosir i, amb els anys, a aquestes activitats se n’han afegit d’altres com ganxet i mitja, patchword o el taller de memòria”. A l’Era també hi realitzen activitats com ioga, sardanes, gimnàstica suau o zumba. Batista no va passar per alt la resta d’activitats i d’iniciatives que es programen durant l’any per tot el poble: sopars, la Festa de la Castanyada, el Sopar de Nadal, la Trobada de Puntaires i l’exposició bianual dels seus treballs o la tradicional trobada d’Annes per Santa Anna.

Desfilada dels Gegants (ballant al so de la xaranga) i la nova Mulassa (en la seva estrena) de Castelvell, amb l’Epi. Fotos: Tots21

El Lluert, ballant. Forma part del bestiari local. Foto: Tots21

Seguidament l’alcalde de Castellvell va lliurar a les dues representants una peça original de l’escultor Esteve Sugranyes Martí i, a continuació, es diversos regidors i regidores de l’Ajuntament van lliurar un ram de roses vermelles i una carta dedicada de l’alcalde a totes les presidentes de la història de l’associació.

A causa de la situació pandèmica, l’Associació de Dones de Castellvell del Camp es va veure obligada a ajornar l’acte de commemoració del seu 25è aniversari. Per aquest motiu, el proper 2 d’octubre de 2021, s’organitzarà una gran festa plena d’activitats amb totes les dones que han format par de la història de l’entitat.

Cap de setmana de Festa Major

Les restriccions a causa de la cinquena onada de la pandèmia han obligat a suspendre dos actes, el Gran Sopar de Festa Major, previst per aquest dissabte, i el Vermut Popular de Festa Major, que s’havia de celebrar demà diumenge.

Pel que fa a la resta d’actes, el diumenge 25, a les 19h, se celebrarà el Rosari i Novena, a l’Església de Sant Vicenç Màrtir. A les 21:30h, a la plaça Maria Rosa Soler Gaspà, es projectaran els curtmetratges participants al V Concurs PetitsCURts i, en acabar, es podrà gaudir de cinema a la fresca, amb l pel·lícula ‘Maléfica: maestra del mal’.

L’endemà dilluns 26 de juliol, per Santa Anna, se celebrarà Missa votiva en honor a la patrona, a les 09h, a l’Ermita de Santa Anna, i la Missa solemne, a les 12h, a l’església. A les 19:30h, tindrà lloc la tradicional Trobada d’Annes i l’ofrena floral a la patrona, en un acte que se celebrarà a l’ermita. I a les 21:30h, a la Pista Poliesportiva, els amants de la màgia podran gaudir de l’espectacle ‘Maestros de la magia’, on cada mag mostrarà la seva especialitat. En acabar, es llençarà el castell de focs artificials des del terrat de l’Ajuntament.

Redacció