.

Foto: Ajuntament del Morell

L’Arxiu Municipal del Morell vol sumar-se a les iniciatives que s’estan duent a terme arreu del territori per tal de documentar i preservar evidències
sobre els moments que vivim a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19. La realitat d’aquests dies pot quedar recollida en molts casos en testimonis documentals (dibuixos fets pels nens i nenes, vídeos o fotografies…). També es poden incloure accions de solidaritat, ja sigui a títol individual o col·lectiu, que s’estiguin duent a terme en relació amb la situació generada per la COVID-19.

L’objectiu d’aquesta actuació, #arxivemlacovid19, és documentar la realitat que estem vivint i fer-ho amb la documentació que produïm com a societat en el marc de les accions de la iniciativa #arxivemelmoment.

Pels usuaris que vulguin participar en aquestes accions es poden donar els següents consells en la línia de la campanya #arxivemelmoment:

1) S’han de contextualitzar les fotos i les gravacions. Els dispositius digitals generen de forma automàtica informació o metadades sobre l’hora, el dia i el format en què s’han creat. Però, si volem comptar amb informació de qualitat i contrastable, es necessiten altres dades de context. És per això que s’ha d’especificar l’autoria de la imatge o el vídeo (nom de la persona jurídica o física), la ubicació (carrer, zona aproximada), el títol (acció que es recull, de la forma més breu possible), i l’accés i la difusió (indica que cedeixes el dret a reproduir-lo i consultarlo). Aquests camps es poden adjuntar al correu electrònic amb què enviïs la documentació.

2) Com es poden cedir els testimonis a l’Arxiu Municipal del Morell. Aquesta operació es pot fer a través d’Internet, enviant els testimonis al següent
correu electrònic arxiu@morell.altanet.org, o bé presencialment, quan el confinament hagi acabat, portant les fotos o els vídeos en un llapis de memòria o un altre dispositiu a l’Ajuntament del Morell.

Tot plegat ha de servir perquè les generacions futures puguin consultar aquesta documentació per saber com es va viure aquest moment i, si es troben en una situació similar, en tinguin referents.