.

.

TOTS 21

L’acte institucional de reconeixement a persones, entitats i institucions que han dipositat els seus fons ha tingut lloc aquest dijous a la sala d’actes de l’AHT

L’acte institucional de reconeixement a persones, entitats i institucions que han dipositat els seus fons ha tingut lloc aquest dijous a la sala d’actes de l’AHT

Les regidores en funcions de l’Ajuntament d’Altafulla, Marisa Méndez-Vigo i Montse Castellarnau, han recollit aquest dijous 6 de juny el diploma atorgat a l’Ajuntament d’Altafulla en agraïment a la valuosa aportació del fons documental de la Família Martí a l’Arxiu Històric de Tarragona (AHT), que contribueix d’aquesta manera a preservar la memòria col·lectiva de Catalunya.

L’acte institucional de reconeixement a persones, entitats i institucions que han dipositat els seus fons a l’AHT ha tingut lloc a la sala d’actes de la institució en el marc del seu 75è aniversari, i ha comptat amb la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga; el delegat del govern a Tarragona, Òscar Peris; el director dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura, Jordi Agràs; el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Daniel Cid, i el director de l’Arxiu Històric de Tarragona, Ricard Ibarra.

El fons cedit a l’AHT, propietat de l’Ajuntament d’Altafulla, compta amb documents des del s. XIV fins mitjans del s. XX, tant en suport de pergamí com de paper, així com una rica biblioteca datada entre els segles XVII i XX. L’arxiu de la família Martí compta amb una de les figures més rellevants d’entre els seus membres com l’eminent científic Antoni Martí Franquès.

Cal remarcar el gran interès d’aquest fons documental, que permet disposar d’un instrument de primer ordre per poder obtenir valuosa informació sobre l’esdevenir d’una família benestant, al llarg de la història, de l’activitat dels seus membres més rellevants i, per extensió, de la mateixa evolució de la societat de la qual formen part, especialment en l’àmbit territorial del Camp de Tarragona. En paraules del mateix director de l’AHT, Ricard Ibarra, “conté 183 pergamins i molts altres documents que poden conformar una vintena de metres lineals”.

Part del fons, destaquen cartes familiars, un llibre manuscrit i un herbari d’Antoni Martí Franquès, llibres de comptabilitat, llibre Major, documents originals i reproduïts sobre la gestió del patrimoni, collites i enllaços amb d’altres famílies, com també un document signat pel general Joan Prim.