.

L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, treballant al seu despatx a l’arquebisbat. Foto: Mar Rovira

L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, denuncia que el català és la llengua “feble” en l’àmbit eclesial. En una entrevista a l’ACN, lamenta que hagin de fer un “sobreesforç constant” per adaptar els textos que el Vaticà envia traduïts en castellà, ja que aquest és un dels cinc idiomes oficials de Romà. “Hem de voler que el català hi sigui en el nostre àmbit eclesial, perquè és la nostra llengua, la dels meus pares, hi tenim dret i ens protegeix la Constitució”, defensa Planellas. De fet, fa una crida als polítics perquè vetllin pel compliment de l’ordenament jurídic espanyol. A banda, l’arquebisbe també avança que el Museu Diocesà reobrirà portes la setmana que ve, després de mig any tancat per renovar el seu projecte museogràfic.

“Tots plegats hauríem de fer més un examen de consciència i potser no ens atreviríem a dir determinades coses si acaréssim adequadament l’article de la Constitució que diu que la pluralitat de llengües a l’Estat Espanyol és una riquesa cultural que cal vetllar i protegir”, opina Planellas. I afegeix: “Em pregunto si en determinades lleis s’està complint aquest precepte o punt de la Constitució. És un examen que haurien de fer determinats polítics”.

El Museu Diocesà reobrirà el 20 de juny

A banda de la preocupació per la llengua, Planellas també explica que les obres per rehabilitar les teulades de la capella del Corpus Christi i de la Sagristia major de la Catedral de Tarragona, iniciades el desembre passat, ja han finalitzat. Els treballs, que han costat més de 200.000 euros, han solucionat els desperfectes causats per les filtracions d’aigua en aquests espais.

El Museu Diocesà va tancar arran d’aquesta actuació i s’han aprofitat aquests mesos per renovar la seva museïtzació i incorporar millores, com ara un circuit de videovigilància. L’equipament té previst reobrir aquest 20 de juny. “Hem trobat el full de ruta perquè fins ara anàvem una mica perduts amb el tema del museu”, assegura Planelles, que agraeix l’assessorament rebut per part de la Subdirecció General de Museus de la Generalitat.

Pel que fa al projecte per traslladar el museu a la Casa dels Canonges, l’arquebisbe apunta que podria ser una realitat d’aquí a vuit anys, després que aquest quedés aturat per l’esclat de la crisi econòmica. “De mica en mica anirem fent, ara ja hem aconseguit arreglar aquesta capella que tenia unes dificultats serioses”, conclou. El museu custodia unes 12.000 peces d’art sacre i n’exposa unes 300.

Mar Rovira – ACN