.

El servei d’Ajuda a Domicili constata que un 60% de persones ateses del Baix Penedès i un 40% del Tarragonès presenten Alzheimer o altres demències. Foto: L’Arc Serveis

Els serveis d’ajuda domiciliària (SAD) de L’Arc Serveis, que treballen amb gent gran o amb dependència del Baix Penedès i del Tarragonès-, han detectat un increment de casos de demència entre les persones grans ateses, com a conseqüència dels efectes de la Covid. De fet, l’Ajuda a Domicili estima que un 60% dels usuaris atesos del Baix Penedès presenten Alzheimer o algun altre tipus de demència i un 40% del Tarragonès. A més, tant en aquestes dues comarques com en les zones rurals de l’Alt Camp, s’han detectat altres seqüeles com dificultats en la mobilitat, més depressió i molta soledat no volguda.

La gerent de L’Arc Serveis, Jerusalem Torra, afirma que, després del llarg període de confinament, “tant els majors amb demència com els seus cuidadors han mostrat un empitjorament de la seva salut i benestar”. Segons Torra, això es produeix “a causa de la combinació d’un aïllament social, l’absència d’exercicis de rehabilitació (ictus, fractures,…), cures insuficients, deteriorament físic i cognitiu i, sobretot, estrès i angoixa del cuidador no professional”, que ha motivat l’aparició de noves demències i noves valoracions de la dependència.

L’Ajuda a Domicli (SAD) i la manca de recursos públics

Els Serveis d’Ajuda a Domicli (SAD) han hagut de readaptar moltes de les seves accions al propi domicili, amb escasses hores d’assistència per part de la Llei de la Dependència. Aquesta manca de recursos públics ha provocat que “cada domicili ha hagut de fer una reconstrucció del “trencaclosques” de serveis que disposen alguns municipis, ja siguin de voluntariat, associacionisme o suport veïnal”.

L’impacte negatiu de la pandèmia ha obligat a l’Ajuda a Domicili a reforçar les seves activitats amb tallers psicosocials, tallers de memòria, activitats físiques i servei de suport del fisioterapeuta. Alhora, les coordinadores del SAD han fet un seguiment més curós i exhaustiu dels seus usuaris, amb visites i trucades per oferir-los ajuda en tràmits mèdics, acompanyaments en espais residencials, suport emocional i per combatre la bretxa digital i informació d’activitats de cada municipi per reincorporar-los a la seva comunitat i evitar la soledat no volguda.

Redacció