.

El llibre està apadrinat per Avis i Àvies de Reus per la Llibertat, per la campanya Cap Dona en l'Oblit i pel grup musical Beiats

El llibre està apadrinat per Avis i Àvies de Reus per la Llibertat, per la campanya Cap Dona en l’Oblit i pel grup musical Beiats

La Sala Europa del Teatre Auditori de Salou acollirà el proper divendres 22 de març, a les 8 del vespre, la presentació del llibre “El Conte Groc. 1-O a Salou, Crònica d’una Victòria”.El llibre és fruit d’un treball col·lectiu per part de “salouencs i salouenques per lademocràcia i per la llibertat”, denominació amb la qual s’identifiquen els autors anònimsde l’obra, ja que el text del llibre és un recull en forma de conte construït a partir delstestimonis directes de persones que van viure el referèndum del primer d’octubre de 2017a la capital de la Costa Daurada.Un conte amb «padrins»El llibre ha estat editat per l’ANC Salou i apadrinat per Avis i Àvies de Reus per la Llibertat,Cap Dona en l’Oblit (vinculat a la sectorial de dones de l’ANC) i el grup musical Beiats. Elgrup d’Avis i Àvies de Reus per la Llibertat, neix el dia 7 de novembre de 2017, quanun grup de 16 persones decideixen tirar endavant un projecte de manifestació diàriareivindicativa i pacífica amb la vocació de denunciar els empresonaments injustos iarbitraris. El Avis i Àvies es troben cada migdia, a ¾ de 12 i de dilluns a dissabte, per fertres tombs a la plaça del Mercadal i acabar amb crits de “llibertat presos polítics” i amb elcant dels Segadors davant la porta de l’ajuntament.

La padrina del llibre és «Cap Dona en l’Oblit», una campanya impulsada per la Sectorialde Dones de l’ANC,conjuntament amb Dones per la República, per expressar el rebuig ala repressió política i social que pateixen les dones empresonades, exiliades irepresaliades i per treballar per la seva visibilitat, a través d’actes públics i actes a lespresons arreu de Catalunya.Els altres padrins de l’obra són els membres del grup Beiats, un grup musical del Cap deSalou format per Eva Gran a la veu, Olga Guilanyà a la percussió i Marc Torres al piano.Els Beiats fan un extens repàs a la música de casa nostra, des dels primers temes de laNova Cançó fins als nostres dies, passant per la millor època del Rock Català.

Vendes en benefici de l’ACDCEls diners que es recaptin amb la venda dels llibres i de postals commemoratives esdedicaran íntegrament a l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC). L’associació ésuna entitat creada per les famílies dels presos i exiliats polítics catalans com a plataformad’actuació conjunta, per donar veu als represaliats i suport a les seves famílies, percanalitzar les mostres de solidaritat i suport i per defensar els drets. L’objectiu de l’ACDCés denunciar la vulneració dels drets fonamentals i dels drets civils que està portant aterme l’Estat Espanyol a les persones represaliades degut al procés independentista. Protagonistes de l’acteL’acte principal de la presentació del «Conte Groc» consistirà en una lectura dramatitzadad’alguns passatges del conte groc, per part d’actors i actrius voluntaris, ambl’acompanyament musical del grup Beiats.

La coordinació i direcció d’aquesta lectura va acàrrec de la Fina Satorras, mestra de primària i sòcia de l’ANC. També hi hauràparlaments per part dels padrins del conte i per part d’algunes personalitats convidades,vinculades a l’ANC i als presos i exiliats polítics.En aquests moments està confirmada la participació de l’empresari i cofundador delCercle Català de Negocis, Joan Canadell, en representació de l’ANC, i de Ferran Civit,diputat al Parlament de Catalunya des del 2015, en representació dels presos i exiliatspolítics. La conducció de l’acte anirà a càrrec de Xavier Fähndrich (Vevey, 1967),politòleg i autor del text de la introducció del «Conte Groc».Coautors del llibreMalgrat que els impulsors del «Conte Groc» consideren que l’autoria d’aquest llibre éscol·lectiva, es poden destacar alguns noms propis. La gènesi del conte es pot trobar el elstreballs de preparació de l’acte amb el qual l’ANC de Salou va commemorar el primeraniversari del referèndum del Primer d’Octubre de 2017.Entre els organitzadors de les activitats d’aquell acte, l’Antoni Ros Magrané (Reus,1959), soci de l’ANC i activista cultural, i la Carme Gasull (Salou, 1970), psicòloga iactualment regidora d’ERC a l’Ajuntament de Salou, van ser els responsables de recollirels testimonis dels salouencs i salouenques que van exercir el seu dret a decidir. Elstextos rebuts a través de correus electrònics i missatges privats, van acabar recollits en unrelat dels fets que es van narrar i dramatitzar a dalt de l’escenari el 30 de setembre de2017, en el marc de l’acte “Vam votar!, Vam guanyar!» organitzat a Salou.

Les il·lustracions del conte són de dues il·lustradores. Per una part, les il·lustracions delsdiferents capítols del conte groc són obre de l’Eli Ramírez (Lloret de Mar, 1982). Ramírezés bibliotecària de professió però il·lustradora sempre que pot. De petita ja anava sempreamb un llapis a la mà i ja de gran ha formalitzat la seva vocació assistint a cursos tantd’il·lustració com de còmic.Durant cinc anys va publicar el fanzine “Bibliotecaris de paper”, i ara publica una tira diàriaanomenada “Life of Eli” de caràcter personal i basada en les coses que li van passant. Haparticipat en diverses publicacions autoeditades, tant pròpies com col·lectives i una de lesactivitats que més ha gaudit ha sigut amb el projecte “Humanitzem els hospitals” del’Ignasi Blanch, en el qual s’han pintat diverses sales d’hospitals en algunes ciutats de Catalunya.

D’altra banda, la il·lustració de les pàgines centrals del conte és obra d’HaydéeFähndrich (Chiclayo, 1969). Fähndrich és llicenciada en Biologia (UB) i mestra (URV),treballa de professora d’Educació Secundària i Batxillerat en un centre educatiu concertatde Salou i combina la seva vocació docent amb la seva afició al dibuix satisfent elsencàrrecs que li arriben per part de familiars, amics i entitats. El seus cèlebres «bonhoms»retraten la vida quotidiana i les anècdotes del protagonista de la targeta de felicitació,il·lustració o habitació (versió mural o sanefa) en forma d’una amalgama de ninotets ininotetes aparentment caòtica i, a la vegada, plena de missatge i de sentit.L’acte de presentació és de lliure accés i no cal confirmar assistència. Abans i en finalitzarl’acte de presentació, els assistents podran adquirir el llibre al preu de 10 euros i,opcionalment, podran comprar també una postal de la il·lustració central del conte per 5euros. Els diners, com ja hem comentat aniran destinats a ajudar l’Associació Catalanapels Drets Civils.