TOTS 21

El colom és obra de l’artista Antoni Mas, pare del carismàtic element del Seguici Popular. Foto: Cedida

L’Àliga de Tarragona ha presentat aquest divendres el seu nou colom, obra de l’artista Antoni Mas, pare del carismàtic element del Seguici Popular. Es tracta d’un colom elaborat amb ferro i acer inoxidable, construït amb la mateixa tècnica que l’Àliga ara fa 35 anys. El nou colom de l’Àliga substituirà el colom dissecat que tradicionalment l’element festiu lluïa al bec durant els dies de Festa Major.

Des de la seva recuperació per part del Ball de Diables de Tarragona l’any 1986, tal i com marca la tradició, l’Àliga havia dut un colom al bec. Si en els seus orígens el colom representava l‘Esperit Sant, actualment simbolitza l’esperit festiu de la ciutadania. D’aquesta manera, quan l’Àliga, que representa la Ciutat, subjecta el colom, que simbolitza la ciutadania, esclata la festa a Tarragona.

L’artista Antoni Mas ha fet servir la mateixa tècnica de construcció que va utilitzar per cisellar l’Àliga. Primer dona cos i volum al colom mitjançant la construcció d’un esquelet de ferro i a continuació se solden les plomes, d’acer inoxidable, una per una sobre l’esquelet. Els ulls són de vidre adquirits a un mestre taxidermista.

L’Aligueta també ha estrenat colom, una rèplica petita de l’element. L’estrena no només coincideix amb el 35è aniversari de la recuperació de l’element sinó amb els 490 anys de la primera referència històrica escrita sobre l’Àliga a Tarragona.

A l’acte de presentació dels nous coloms de l’Àliga i l’Aligueta ha participat el vocal de l’Àliga, Javier Muniain, l’autor dels coloms i pare creador dels elements del Seguici, Antoni Mas, representants de l’Ajuntament de Tarragona i de Repsol, qui ha col·laborat activament en el procés de creació i finançament dels nous coloms.