.

L’alalde de Salou, Pere Granados, durant el ple d’avui. Foto: Tarragona21

L’alcalde de Salou, Per Granados, defensa i defensarà “el rei, la Constitució i l’Estatut”, tal com va fer en la seva presa de possessió el juny de 2015.

Així de clar ho ha manifestat en el ple municipal celebrat avui quan ha estat interpel·lat per Ciutadans perquè li donés suport a una moció -no ho ha fet- on la formació taronja defensava “la democràcia, la igualtat, la unió i la sobirania nacional de tots els espanyols”.

El procés està derivant en el que pot convertir-se enguany en un xoc de trens. Des de l’independentisme s’està fraguant la creació d’un col·lectiu de polítics electes -alcaldes, regidors, diputats-, que ja disposen d’un carnet imprès, que jugarien un paper protagonista quan membres del Govern de la Generalitat, representants de les institucions o diputats puguin ser inhabilitats en aquest tram decisiu de la “desconnexió”.

El ple municipal ha tingut dues mocions, totes dues d’ordre identitari, presentades per Ciutadans i el PP, on ambdues formacionses buscaven posicionar-se públicament davant el procés separatista català i alhora posar el dit a la llaga en el grup majoritari, Convergència i Unió (PDECAT), sota el paraigües del qual hi figura l’alcalde, tot i que ell és militant de la formació independent FUPS i sempre defensa aquesta separació. Presentar el debat independentista a Salou és com encendre un llumí damunt una bóta plena de pòlvora i això ho sap perfectament Granados i el PDECAT.

Granados ha posat valor a “les diferents sensibilitats” que hi ha a l’equip de govern al respecte -entre els propis membres de FUPS-PDECAT, i amb el PSC- i s’ha ratificat en les paraules que va pronunciar a l’acte d’investidura, quan va prometre “complir fidelment” les lleis “amb leialtat al rei i  guardar i fer guardar la Constitució i l’Estatut de Catalunya”. “Ho ratifico”, ha assegurat Granados, que ha justificat no donar suport a la mocio perquè “no tinc per què fer-ho”. El PSC, en canvi, s’ha abstingut. El seu portaveu, Toni Brull, ha criticat “l’immobilisme” de la moció de Ciutadans per no donar-li suport, ja que “no vol que es toqui la Constitució”. Durant el ple, Brull ha defensat la via federalista.

Unió per Salou

L’alcalde ha defensat que a la coalició FUPS-PDECAT “ens uneix un projecte, que és Salou, i treballem per Salou sense ser esclaus d’una ideologia”.

La moció de Ciutadans i una posterior del PP, de rebuig a les amenaces manifestades pel diputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, contra els funcionaris públics, ha servit per viure un pim-pam-pum entre Ciutadans i ERC i entre el PP i ERC, per a gaudi de l’equip de govern.

El portaveu republicà, Alexandre Boquet, ha acusat Ciutadans d’estar contra la democràcia i de donar suport “a un govern corrupte”, en referència al PP estatal. La formació taronja ha respost, per boca del regidor José A. Susín, afirmant que justament ERC dóna suport a un govern corrupte, el del PDECAT. Susín ha defensat “que hi pugui haver referèndum, sempre que sigui legal”.

La moció del PP sobre Luís LLach ha tornat a obrir ferides. Aquí ha aparegut Franco, la censura i el paper del fundador del PP, Manuel Fraga -responsable de la censura al tardofranquisme-. El portaveu del PP, Mario García, ha equiparat les amenaces de Llach als funcionaris públics que no donin suport al procés amb les amenacs del franquisme: “Quina diferència hi ha entre aquella opressió i aquestes amenaces?”, s’ha preguntat. El regidor del PDECAT Benet Presas ha respost dient que ell va viure el franquisme, li ha recordat el morts de Montejurra i la cèlebre frase de Fraga: “La calle es mía”. La moció ha estat tombada per 9 vots a favor (PSC i C’s) i 11 en contra (PDECAT i ERC). Ha quedat clar que el Govern de la Generalitat pot prescindir perfectament d’un exjutge -Santiago Vidal, cesat per unes desafortunades declaracions-, però evidentment, no d’un tòtem com Llach. “Que es dediqui a cantar”, ha rematat el portaveu del PP.

J. Garcia