TARRAGONA 21

Els alcaldes que composen el Pacte de Berà s’han reunit amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, a la sala d’autoritats de l’aeroport del Prat.

Els alcaldes del Pacte de Berà, s’ha reunit aquest migdia a la sala d’autoritats de l’aeroport del Prat amb el Ministre de Foment, Iñigo de la Serna, per tractar la falta de concreció de data per desviar els camions de la N-340 cap a l’AP-7. Cal recordar que arran de la mort de 3 veïns de l’Arboç en accident a la carretera el passat 4 de febrer, els alcaldes van adreçar una carta al Ministre demanant explicacions pel retard en la solució del problema i demanant una reunió amb ell.

Tot i que a la reunió el ministre no ha volgut donar una data concreta per l’inici de les bonificacions als vehicles pesants per circular per l’AP-7, De la Serna ha informat als alcaldes dels passos que s’estan fent per tal de solventar aquesta problemàtica, afirmant que s’està negociant amb la concessionària Acesa (filial d’Abertis) la bonificació del 50% dels peatges als camions per deixar la carretera N-340 i passar a l’autopista AP-7. En aquest sentit, el ministre ha assenyalat que han calculat que això suposarà un cost de 12.000.000 € i que caldrà afegir una partida als PGE (Pressupostos Generals de l’Estat). Si no s’arriba a un acord amb Acesa llavors caldria un informe del Consell General de l’Estat, per la qual cosa De la Serna no ha pogut donar una data concreta d’inici de la bonificació.

Alhora, per fer efectiu aquest pla s’hauria de fer una intervenció des del punt d’accés a l’AP-7. I a hores d’ara hi ha discrepàncies de si s’ha de fer des de Penyíscola o bé des d’Alcanar. Hi intervindrien la Dirección General de Tràfico de l’Estat i Trànsit de la Generalitat.

L’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, ha assegurat en declaracions posteriors a la reunió que no entenia com, després de la posada en marxa del Pacte de Berà l’any 2014 entre els municipis afectats del Tarragonès Nord i del Baix Penedès, l’ex ministra de Foment Ana Pastor no els va voler rebre i els va derivar cap al secretari d’Estat. Llopart lamentava que «s’hagi perdut tant de temps i tants anys» en posar fil a l’agulla per solventar la problemàtica de l’N-340 del 2014 fins avui.

Ara bé, Llopart ha destacat l’acceleració del ritme per trobar una sortida a partir de la recent reunió mantinguda amb el president del Parlament, Roger Torrent, i de l’interés de l’actual ministre. Ho ha fet llançant un advertiment, perquè «si no s’ha solventat abans de l’estiu, el tram de l’N-340 entre Altafulla i Els Monjos seguirà sent un punt negre de la carretera. Esperem que la solució arribi aviat perquè les víctimes dels accidents de trànsit no tenen color polític i ho patim tots». Els alcaldes han reclamat que cada vegada que es consolidi un dels processos administrius pendents per fer efectiva la mesura se’ls informi a través de la Subdelegació del Govern.