.

Imatge recent del castell de Creixell. Foto: Jaume Garcia / Tots21

L’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, ha demanat la creació d’una marca turística dels pobles del Baix Gaià, del que forma part Creixell, perquè es pugui visibilitzar així l’oferta turística i els atractius d’aquests municipis, que queden ocults en la marca Costa Daurada, de la Diputació de Tarragona.

Així de clar es va mostrar en un acte celebrat la setmana passada a la vila en el context de la signatura d’un conveni amb la patronal PIMEComerç Tarragona per tal de revitalitzar el comerç local.

Llopart té previst fer un contacte amb alcaldes de la zona per tal de vehicular aquesta demanda, que es visualitza molt clarament en les fires on acudeix la marca Costa Daurada, ja que el Baix Gaià queda desaparegut.

L’argumentari de Llopart és clar i ve de lluny: ‘Hi ha una cosa que està molt clara: un Ajuntament com el nostre, amb 3.700 habitants, estarà limitat a la seva població, però si ens ajuntem la resta de municipis del Baix Gaià estem parlant de 60.000 habitants, sense comptar la temporada d’estiu. Tinc pendent la intenció de desfer-nos de la Costa Daurada. Preferim anar sols en fires i si hi ha alguna previsió de fer alguna reunio amb municipis del voltant, millor’.

L’alcalde de Creixell, el tercer per l’esquerra, junt al president de PIMEComerç Tarragona. Foto: Tots21

Cal ‘sortir d’aquesta línia, perquè els pobles petits no aconseguim res anant així’, és a dir, amb la marca Costa Daurada i sense identitat pròpia que es visibilitzi. ‘Tots ho sabem i no ho discutim: la marca Costa Daurada l’entenem com Cambrils, Vila-seca, Salou i PortAventura. No podem promocionar-nos’. Llopart posa com a exemple un plat típic de Creixell, els esmarris, invisible a l’exterior: ‘No és el mateix poder-lo promocionar en una fira. Si podem anar amb el Baix Gaià, podem fer el que fa molts anys s’està intentant, la marca Baix Gaià, però això no acaba d’arrancar’. ‘Junt amb altres marques, no anirem enlloc’, afirmà rotundament. A les fires ‘no podem mostrar els nostres atractius i ens limitem a mostrar un codi QR perquè la gent ho miri i santes pascues. Ens hem de començar a reinventar d’una altra manera. Amb PIMEC, el comerç i el turisme ens anem a la marca Baix Gaià’, declarà.

Al seu torn, Florenci Nieto, president de PIMEC Tarragona i present a l’acte, afirmà que l’alcalde ‘és molt valent. Davant de la directora general de Comerç de la Generalitat, que venia en representació del conseller d’Empresa i del propi president de la Generalitat, va dir que avui pertanyem de la comarca del Tarragonès, però demà ja en parlarem, perquè nosaltres podem crear una subcomarca que el dia de demà sigui independent, que es digui Baix Gaià. D’alcaldes així n’hi ha pocs’. Les paraules de Llopart vam provocar ‘un catacrack’ a la Generalitat, amb la sorpresa del propi president de la Generalitat. Nieto defensà: ‘Jo hi crec en el Baix Gaià, com l’alcalde de Roda, que també pensa igual’. Nieto afirmà, sense citar, que un antic president del Consell Comarcal del Tarragonès ‘hi posà pals a les rodes i li vaig demanar que no fos un titella’. Aquest ja no és president i des d’aleshores les coses ‘han estat més fàcils’.

El Baix Gaià té un consorci propi i els principals atractius són la linia de castells i fortificcions defensives que separava cristians de musulmans a l’edat mitjana, la riqueda natural del riu Gaià i la de les seves platges.

Jaume Garcia