.

L’alcalde d’Alforja, Joan Josep Garcia, durant la seva intervenció. Foto: Tots21

L’alcalde d’Alforja, Joan Josep Garcia, ha fet aquest divendres un balanç de mig mandat en un acte públic on ha destacat que s’ha acomplert gairebé la meitat de les propostes del programa presentat a les eleccions municipals -un 44%, és a dir, 19 de 47 accions i tres accions covid afegides- i subratllant especialment les inversions municipals fetes de cara a la generació d’empreses i llocs de treball, tot en un context de màxima dificultat com ha estat l’any i mig de la pandèmia. La intervenció de l’alcalde ha estat coral, donant pas als regidors i regidores de l’equip de govern, que han exposat el treball fet en aquests poc més de dos anys de govern de l’actual mandat.

‘Som un govern municipal preocupat i ocupat per millorar la qualitat de vida dels alforgencs i alforgenques: treballem perquè els serveis municipals siguin cada dia millor i les necessitats dels col·lectius més vulnerables estiguin cobertes’, ha arrencat l’alcalde, que s’ha sincerat sobre la pandèmia, relatant que ‘ningú es podia esperar el que vindria’, una pandèmia que ha capgirat les prioritats.

Garcia ha volgut destacar que l’equip de govern ‘fa costat a les empreses del municipi perquè creen llocs de treball i aporten dinamisme i riquesa al nostre poble. Fem una gestió econòmica rigorosa dels recursos municipals i tenim ambició en el plantejament dels projectes però els fem adaptats a la realitat i les possibilitats d’Alforja’.

La crisi de la pandèmia ho va trastocar tot al març de 2020: ‘Vam distribuir les targetes-menjador als nens i nenes que tenien beca concedida quan es van tancar les escoles el mes de març de 2020 i amb Adamo-ayuda vam facilitar fibra òptica els nens i nenes del nucli urbà. I desde l’ajuntament vam fer arribar el senyal d’internet a les urbanitzacions per facilitar la connectivitat, sobretot d’infants amb més dificultats d’accés a internet per seguir el curs telemàticament durant el confinament de 2020’. Altrament, el consistori va treballar estretament amb les professionals de Serveis Socials ‘per atendre les famílies més vulnerables’. El mateix alcalde i regidors s’enfilaven a teulades de vivendes per col.locar-hi els receptors.

El Pla de Reactivació

Així mateix, es van destinar 175.000 euros del pressupost 2020 al Pla de Reactivació -un 15% del pressupost anual-, ‘una iniciativa aprovada per unanimitat de totes les forces polítiques. Aquesta acció va permetre realitzar diverses obres de reparació i manteniment del municipi a càrrec d’empreses locals, amb l’objectiu de mantenir l’activitat econòmica i preservar els llocs de treball’, ha manifestat l’alcalde, que ha subratllat molt especialment la tasca de l’oposició de suport en aquesta situació i en l’aprovació dels pressupostos de 2021, fets també per unanimitat ja que l’equip de govern va incorporar les propostes de l’oposició.

En l’anàlisi general dels anys 2019-2021 de la legislatura Alforja, Garcia i els seus regidors destacaven les principals accions realitzades: durant els moments més durs de la pandèmia ‘vam mantenir reunions sectorials freqüents amb els empresaris i empresàries del municipi, especialment amb el sector de la restauració. Per ajudar el sector, es van ampliar les terrasses existents o es van aprovar nous espais de terrassa’. L’Ajuntament va acordar congelar tots els impostos per al 2021, excepte la brossa, que per l’increment de cànons de la Generalitat i de les tarifes de tractament, es va haver de pujar en 17euros l’any.

La construcció de la nova Llar d’Infants la Ribeta

La regidora d’Educació, Francina Aroca, ha destacat en la seva intervenció que aquesta ha estat una obra ‘molt important i emblemàtica per Alforja’, pel ‘compromís d’aquest govern amb l’educació dels infants del poble des de les primeres etapes, pel compromís amb la conciliació laboral, personal i familiar. Per això la nova llar és un edifici amb totes les comoditats per a l’educació pública dels 0 als 3 anys ubicada en un solar just davant de l’escola per ajudar a l’organització de les famílies’. La inversió feta ha estat de 300.000 euros.

Xec nadó

Amb la voluntat de donar suport a les famílies alforgenques, l’Ajuntament ha mantingut la recepció als nens i nenes nascuts en 2020 que han rebut un xec de 150 euros i un lot de bolquers reutilitzables fabricats a la nostra comarca i valorats en 175 euros, a més d’una orla commemorativa.

Organització dels Casals d’estiu

L’Ajuntament va assumir per primer cop l’organització del Casal d’Estiu 2020 i han repetit en 2021. Només aquest 2021 han assistit 112 nens i nenes de 3 a 12 anys, atesos per 12 monitors i monitores. La mitjana d’assistents ha estat de 50 nens i nenes per setmana, tot i que la setmana de més activitat hi ha hagut 79 infants, del 12 al 16 de juliol, un 75% d’increment respecte a la setmana de més inscrits en 2020, subratllava al seu torn la regidora Anna Òdena.

La Gent gran d’Alforja

‘La gent gran d’Alforja també és un col·lectiu al que prestem especial atenció’, ha afirmat la regidora Aroca. ‘Per això col·laborem molt estretament amb el Casal dels Avis en tot allò que necessiten per millorar l’atenció i la qualitat de vida de la gent gran que hi resideix o assisteix al centre de dia. També estem molt atents a les necessitats de la gent gran que viu sola al poble. Ens coordinem amb els Serveis Socials del Consell Comarcal per facilitar a la nostra gent els recursos d’atenció domiciliària o de teleassistència que necessita’.

Les urbanitzacions

Quant a les urbanitzacions del terme, el regidor Marcial Serena informava que avança el procés urbanístic iniciat en la passada legislatura per incorporar les urbanitzacions Portugal, Garrigots i Barqueres al municipi i recepcionar-les completament. ‘S’està treballant en la redacció dels projectes d’urbanització i reparcel·lació de les 3 urbanitzacions, per executar les obres necessàries que permetin recepcionar-les definitivament’. Per això es passa del sistema de compensació al de cooperació, ‘que vol dir que la iniciativa de les obres d’urbanització serà municipal tot i que el cost ha d’anar a càrrec dels veïns i veïnes’.

En el cas de la urbanització Portugal el projecte de reparcel·lació i urbanització es va aprovar en el ple del passat 21 de juliol, delegant el redactat al Consell Comarcal. Prèviament, l’11 de juliol, l’Ajuntament van fer una reunió amb els veïns i veïnes per parlar d’aquest tràmit. ‘Amb aquesta trobada reprenem les reunions trimestrals que manteníem abans de la pandèmia’. Altrament, Els Garrigots ja té aprovat el projected’urbanització i reparcel·lació. I en el cas de les Barqueres, ja està apunt d’aprovar el projecte d’urbanització i reparcel·lació.

Seguretat

Des de l’Ajuntament ‘ajudem les entitats esportives del nostre poble, que tenen molta projecció, com Alforja FS i el Club Patxanguerus d’Alforja’, ha destacat. També s’està treballant en la renovació total del terra del pavelló ‘i esperem obtenir una subvenció de la Diputació per finançar aquesta obra’.

La regidora Òdena, d’altra banda, informava que mitjançant un conveni amb els Mossos d’Esquadra, ‘hem activat també 2 càmeres que fan lectura de les matrícules dels vehicles que entren o surten del poble. Les imatges estan connectades amb la base de dades dels Mossos per detectar vehicles que estiguin denunciats per robatori o per haver participat en algun delicte’. Aquesta actuació per millorar la seguretat ha suposat una inversió de 15.000 euros.

Medi Ambient

L’Ajuntament ha aportat 12.000 euros al projecte per instal·lar plaques fotovoltaiques a l’ermita de Puigcerver per a autoconsum. És la mateixa aportació que ha fet al projecte l’Arquebisbat i la Diputació.

Joventut

En aquest terreny, s’està treballant per fer un curs de Monitor/a en el Lleure Educatiu Infantil i Juvenil per a la formació i la titulació específica de persones joves a Alforja que els interessi treballar en aquest sector.

Festes

En festes, ha destacat que ‘tampoc no hem renunciat a celebrar les festes majors, encara que amb restriccions i amb mesures de seguretat COVID. Especialment emotiva va ser la Festa Major de Sant Miquel de 2020, quan vam retre homenatge al personal sanitari personificat en la Dra. Elena Taverna i en Josep M. Duran. Vam tenir espectacles com el de Quim Masferrer o el de José Corbacho i Javi Sancho, entre d’altres activitats. En canvi no vam poder celebrar la Nit del Pataco, ni l’any passat ni aquest, i altres activitats han quedat molt reduïdes i restringides per les mesures que dicta el Procicat’.

La pandèmia ha comportat una afectació important també a l’economia i per això des de l’Ajuntament ‘hem promogut plans d’ocupació municipal, per a la contractació de persones aturades demandants d’ocupació per a tasques de la brigada i tasques administratives a l’Ajuntament. Ha estat el regidor de Serveis Generals, Magí Ferré, l’encarregat d’informar els assistents d’aquest capítol.

Una imatge del públic que ha assistit a l’acte. Foto: Tots21

Personal i Serveis Generals

Per facilitar les tasques de la Brigada Municipal, l’Ajuntament va comprar a través de la central de contractació de l’Associació Catalana de Municipis un vehicle, una pick up, de 5 places, que permet carregar eines i arribar a parts del terme de més difícil accés. Hi van invertir 24.000 euros.

Aquest mes de febrer es va posar en marxa l’ascensor i la rampa per accedir a l’Ajuntament. Una inversió de 39.000 euros per superar les barreres arquitectòniques que podien impedir les persones amb mobilitat reduïda accedir a les oficines municipals. Altrament, s’està fent una conducció per portar aigua potable del poble a la urbanització Horts del Serra i per portar al poble l’aigua del pou d’aquesta zona, que no es pot utilitzar per al consum humà però que sí la fem servir per regar.

També es va aprofitar per portar la fibra òptica i continuar així ampliant la xarxa de telecomunicacions per tot el terme municipal. La inversió ha estat de 233.000 euros, amb 95.000 euros finançats a través del Pla d’Acció Municipal de la Diputació.

Una altra actuació ha estat la instal·lació d’un punt de càrrega per a vehicle elèctrics. Es tracta d’un punt semi ràpid i es poden carregar 2 vehicles a la vegada. Es troba ubicat a l’Avinguda Catalunya. ‘D’aquesta manera, Alforja dona un pas més cap a un model d’eficiència energètica i de transició energètica a partir de les energies renovables. En aquest model de transició energètica és important que els edificis municipals siguin l’avançada i per això, la nova llar d’infants ja compta amb plaques solars fotovoltaiques per autoconsum d’energia elèctrica verda’, destacava l’alcalde.

El pavelló i l’escola municipal són altres dos edificis en els que ‘ja estem treballant perquè puguin produir l’energia que consumeixen i reduir així el consum d’energia fòssil i substituir-lo per energia verda’.

Una altra obra destacada ha estat que a la rotonda s’han creat 90 places d’aparcament gratuït amb una inversió de 42.000 euros. És una actuació per a la millora del trànsit i la pacificació del poble, creant àrees d’aparcament dissuasiu com les que ja es van fer la legislatura passada.

‘També volíem fer una àrea d’aparcament al camp de futbol vell, però més de 200 veïns i veïnes van demanar un espai d’esbarjo. Arrel aquesta demanda vam decidir fer un Parc de gossos, que funciona molt bé’, ha subratllat Garcia.

Una zona verda al mig del nucli antic

En qüestions urbanístiques, Alforja, com altres municipis té reptes importants en el manteniment i l’habitabilitat del nucli antic. Així, ‘hem pogut arribar a un acord pel que fa a Ca l’Aleu i incorporarem la part del jardí interior al poble per fer una zona verda al mig del nucli antic. No hem pogut, però, arribar a un acord amb el fons d’inversió que és propietat del cinema vell, i és difícil que ho aconseguim, per adquirir aquest edifici per al poble’, ha afirmat l’alcalde. De tota manera, ‘sí que hem pogut arribar amb un acord per comprar per 62.000 euros l’antic hostal de l’Àmàlia, amb l’objectiu que el poble tingui aquesta reserva de terrenys per poder ampliar en el futur el Parc dels Amics d’Alforja, sobretot per si es necessita eixamplar les instal·lacions esportives actuals, tenint en compte que el Parc dels Amics és un espai important de relació entre els alforgencs i alforgenques’.

En Promoció econòmica, Garcia ha posat l’èmfasi en ajudar les empreses del poble i facilitar l’emprenedoria, ‘i per això fem costat a totes les iniciatives que es posen en marxa, com el relleu al capdavant de la farmàcia o l’obertura d’una casa rural al poble durant el 2020, en plena pandèmia, però que té una alta ocupació.

Un dels projectes més ambiciosos és la modificació del Pla Urbanístic d’Alforja i l’expropiació dels terrenys de la Valira per ampliar el cementiri i fer una sala de vetlles, fer una zona verda, fer una zona d’aparcament, disposar de terrenys per a equipaments i per a la instal·lació de petita indústria i serveis comercials. En total, els terrenys que passen a propietat municipal són 10.567 m2. Garcia ha detallat la dificultat que ha suposat aquesta actuació o que s’han dipositat 312.402,24 euros en compliment de la resolució del Jurat d’Expropiació de Catalunya, dels quals l’Ajuntament ha finançat 95.000 euros mitjançant el Pla d’Actuació Municipal de la Diputació de Tarragona. ‘Aquesta operació assegura el futur desenvolupament del municipi, sobretot pel que fa a serveis’.

Capacitat de negociació

En el camp polític, Garcia ha volgut subratllar: ‘Em sento especialmente orgullós de la capacitat de negociació que tenim en aquest Ajuntament i que ha permès aprobar el pressupost per al 2021 per unanimitat de totes les forces polítiques representades al Consistori. Feia molts anys que això no passava i hem d’estar tots i totes molt satisfets d’aquesta unitat d’acció per millorar cada dia el nostre poble.

Objectius de futur immediat

Quant a objectius per a 2021-2023, el primer és ‘complir el nostre programa’. I els reptes són: ‘Defensar el nostre poble, que ens exigirà molta dedicació els propers mesos i anys: la defensa del nostre poble perquè no s’hi instal·lin macroprojectes energètics o no ens trinxin el terme municipal amb línies d’evaquació com la MAT que volen fer des de l’Aragó fins a Barcelona’. L’Ajuntament i el seu alcalde personalment ‘hi estem en contra i farem tot el que estigui a lanostra mà per impedir-ho’.

Una primera mesura ha estat modificar el Pla d’Ordenació Urbana del municipi en l’àrea de l’ermita de Puigcerver. ‘Hem ampliat la zona de protecció i s’ha aprovat la suspensió durant 2 anys de qualsevol llicència d’activitat en aquesta zona. Un cop més ha estat una acció feta amb la unanimitat de totes les forces polítiques de l’Ajuntament’.

Un segon repte és ‘assegurar el futur del nostre poble. Aquesta és una acció valenta, que té el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua -ACA- i está en línia amb el pla director de l’aigua que s’ha fet. És una acció que no requereix extreure més aigua del riu Ebre, sinó aprofitar aigua del minitransvassament que ara no s’aprofita’. Alforja té un problema de nitrats, fet que pot suposar que l’ACA es faci càrrec de gairebé tot el cost de la inversió.

Finalment, es tracta de ‘millorar la qualitat de vida de les persones, ajudant i donant oportunitats als col·lectius més vulnerables. Un exemple, i entre d’altres ja explicats, és l’acord amb Comaigua, l’empresa comarcal que gestiona l’aigua del poble, per crear un fons que asseguri el subministrament bàsic a les famílies amb més dificultats, i sempre sota el criteri dels Serveis Socials’.

També assegurant la igualtat de drets per a tothom. ‘Per això fem actes que visibilitzin col·lectius com LGTBI+, o accions contra les violències masclistes. I ajudant els aforgencs i alforgenques amb mesures com la contenció d’impostos i escoltant les seves propostes.

Jaume Garcia

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */