.

L'estació de tren de Tarragona

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha anunciat aquest matí a la Cambra de Comerç, on ha protagonitzat el ‘Bon dia Tarragona’, que l’estació de Renfe de la ciutat quedarà enllaçada amb la de l’AVE de La Secuita-Perafort mitjançant una ruta que permetrà arribar-hi en vuit minuts.

L’Ajuntament de Tarragona ha arrencat aquest compromís de l’operador públic Adif i de Renfe. No hi ha un calendari fixat però la mesura es podria aplicar en breu tenint en compte que aquests combois, de tipus dièsel, circularan per un traçat ja existent. Només queda pendent l’anomenada entrada en cul de sac a la ciutat.

L’alcalde ha informat a la premsa que els trens sortiran des de l’estació, s’afegiran a la línia d’Alta Velocitat abans d’arribar a Vila-seca i, des d’allà, seguiran fins a l’estació de La Secuita-Perafort. El mateix recorregut es farà a la inversa, amb sortides i arribades en funció dels horaris dels trens. L’alcalde ha afirmat que d’aquesta manera la ciutat quedarà realment connectada amb les prestacions AVE.

Uns trens dièsel faran el trajecte entre les dues estacions, a través d’una connexió entre la via de la costa i la de l’Alta Velocitat. D’aquesta manera, ha dit Ballesteros, es podria “acostar l’estació de l’AVE a la ciutat de Tarragona”, i ha assegurat que milloraria molt la situació actual. Ara, ha explicat, “és una vergonya veure els cotxes aparcats a la carretera perquè el preu del pàrquing és car, que si hi vas en cotxe tardis vint minuts, el preu del taxi o el malament que van algunes línies d’autobús”.

Ballesteros també ha afegit que, segons el seu criteri, aquests trens llançadora haurien de ser gratuïts, amb el servei “vinculat a la compra del bitllet”. A més, ha aclarit que aquest projecte és totalment independent al del futur intercanviador de l’Arboç o La Granada. En aquest sentit, ha recordat que l’objectiu de Tarragona és aconseguir que el trajecte fins a Barcelona es pugui fer en 45 minuts, i ha insinuat que el més probable és que l’intercanviador s’acabi fent a La Granada.

D’altra banda, l’alcade ha reiterat “l’absolta necessitat” d’executar el tercer fil de manera provisional.

L'alcalde, junt al president de la Cambra de Comerç, Albert Abelló, i el del Cercle d'Infraestructures, Pere Macias

Autobusos fins a Els Pallaresos

D’altra banda, en la seva conferència, l’alcalde ha apostat fermament per un nou gran acord del territori i que els municipis, principalment Tarragoan i Reus, treballin conjuntament a modus de lobby territorial. Així, ha demanat que l’Autoritat del Transport Metropolità del Camp de Tarragona tingui “pes de veritat” i es pugui verificar plantejant de manera unitària els serveis de transport.

Ballesteros considera que els autobusos de Tarragona haurien d’arribar a llos com Els Pallaresos, “on hi ha demanda”, o a la presó de Mas Enric, però la llei ho impedeix perquè no poden sortir del propi gterme municipal. Al respecte, ha proposat una fusió d’empreses municipals. També ha demanat que la T-11, la carretera de uneix Tarragona amb Reus, passi a ser una mena de Gran Via com la que uneix Barcelona i L’Hospitalet, i ha recordat que oficialment es va aprovar que el seu nom sigui el d’avinguda Europa.

Ballesteros ha desgranat les mancances de la ciutat i el territori i les peticions fetes a les administracions. Entre elles ha demanat que s’ampluiï el pont de l’avinguda Roma per donar més servei a la zona sud de la ciutat i que la cruïlla de la N-340 per anar a Torreforta i Salou deixi de ser “un punt negre” i es converteixi en una rotonda, una petició que el Ministeri de Foment ja està avaluant, però que pot presentar alguns problemes per les seves dimensions.

Al territori ha demanat la connexió de la carretera de Santes Creus amb la presó de Mas Enric i ha anunciat que juntament amb l’Ajuntament del Catllar i altres administracions se signarà un acord perquè la carretera tingui caràcter urbà a prop dels nuclis. Al respecte, Ballesteros reclama el mateix pel que fa a la N-340 entre Tarragona i Vila-seca i al tram urbà de la N-240. També ha demanat una connexió des del barri de Sant Ramon amb l’estació de l’AVE.

La ‘vergonya’ de l’A-27

Sobre l’A-27, ha titllat de “vergonya” la lentitud en la seva execució i ha demanat que Fomento tingui en compte que el túnel del Coll de l’Illa ha d’estar pensat perquè hi circulin les mercaderies. Al respecte, no li molesta que la solució perquè s’executi sigui una fórmula d’inversió pública i privada, amb Abertis de soci privat. Ballesteros ha subratllat de nou que el Port és el gran punt inversor i de creació de riquesa de la zona i s’ha felicitat que l’ampliació de la ZAL estigui en camí.

L’alcalde ha defensat de nou BCN World, a qui preferiria que s’anomenés “Tarragona World”, però condicionat que no hi hagi excés d’edificabilitat i que el comerç i el turisme tradicional no es vegin ressentits.