TOTS 21

L’alberg per a sensesostres del Palau Firal de Tarragona. Foto: Eloi Tost

L’alberg per a persones sense sostre que l’Ajuntament de Tarragona impulsa al Palau Firal es posarà en marxa la setmana que ve. Tindrà 50 llits i un horari d’entrada i sortida, que encara s’ha d’acabar de definir. El recurs, gestionat pel consistori, la Creu Roja i la fundació Joventut i Vida permetrà a les persones que no tenen llar poder complir el toc de queda. L’espai s’està acabant d’habilitar i comptarà també amb dutxes, lavabos, calefacció, zones per si cal aïllar algun positiu de covid-19 i se serviran sopars i esmorzars. També es faran controls mèdics en el moment que hi accedeixin els usuaris. En cas que finalment es decreti un confinament total, les instal·lacions s’adaptaran sense dificultats.

La consellera de Serveis Socials de Tarragona, Carla Aguilar ha indicat que «l’equipament neix de la necessitat que planteja el toc de queda i la possibilitat de nous confinaments». Segons ha concretat, a la ciutat hi ha unes 75 persones sense sostre i entre els diferents recursos habilitats es podrà donar resposta a totes elles. Amb tot, ha demanat «responsabilitat» als municipis veïns perquè no arribin a Tarragona sensesostres buscant refugi, tal com va passar durant el primer confinament.

El president de Creu Roja Tarragona, Ramon Grau, ha comentat que l’alberg és «molt semblant» al que es va habilitar a la primavera al pavelló del Serrallo. Tot i això, les característiques del poliesportiu, amb dutxes i altres sales permetien aïllar casos positius i garantir millor les mesures de seguretat. El del Palau Firal i de Congressos, en canvi, és un espai diàfan que s’ha hagut de condicionar des de zero.

Grau també ha comentat que els usuaris hauran de respectar els horaris que es marquin d’entrada i de sortida i que, en accedir-hi «s’haurà de fer algun sistema» per garantir que no tenen el virus, ja sigui mitjançant proves o controls de temperatura. «És important seguir els protocols de seguretat, tant per ells com pel personal i voluntaris de la Creu Roja», ha assenyalat.

Finalment, Aguilar ha explicat que des del consistori treballen amb un projecte, més a llarg termini, de fer un centre de dia per a persones sense llar. El recurs hauria de permetre el tractament de dependències, fer-hi atenció sociolaboral i tenir espais per a la higiene personal dels usuaris. A banda tenen previst habilitar un pis de transició per tal que persones sense sostre o en situació de vulnerabilitat «puguin tirar endavant amb una reinserció sociolaboral», ha explicat.

Eloi Tost