.

Imatge que oferia la setmana passada la façana consistorial. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de Tarragona mantindrà la pancarta dels presos gràcies al suport d’En Comú Podem en unes votacions claus on s’ha tombat una moció del PP que ho demanava i rebutjada una segona socialista en una línia similar. Així les coses, els dos regidors d’ECP han variat el seu vot respecte al mes de juliol, quan es va abstenir en el primer cop que es va votar al ple col.locar la pancarta. Però l’absència d’un regidor socialista en aquell ple va donar la victòria a la moció que situava la pancarta a la façana.

La moció del PP no ha prosperat pel vot de les formacions independentistes (ERC, Junts per Tarragona i CUP) i d’En Comú Podem (ECP). En canvi, ECP s’ha abstingut més tard en una moció posterior de la CUP de defensa dels presumptes terroristes del CDR empresonats, condemnant l’actuació de l’Audiència Nacional, i ha provocat que es tombés la moció.

Aquest cop, ECP ha seguit la línia votada als ajuntaments de Lleida i Barcelona. Hermán Pinedo ha justificat de manera fàcil el canvi de vot: ‘Sempre estarem al costat dels drets de la ciutadania i dels drets humans, hi ha persones empresonades des de fa dos anys i estarem al seu costat’. El tinent d’alcade ha estat l’objecte d’un diluvi d’atacs dels populars, Cs i socialistes que l’han acusat de perdre la neutralitat, posar preu a seguir en el govern votant allò que no creu. Especialment contundent ha estat la portaveu socialista.

La batalla, però, pot ser llarga, perquè els populars han presentat una denúncia a la Junta Electoral Central, que avui ha fallat a favor de retirar-la. Si  s’actua d’aquesta manera, un cop passades les eleccions generals, tornaria a la façana si no hi ha canvis de vot.

José Luis Martín, portaveu popular que presentava la moció, ha argumentat estar ‘cansat de la utilització de l’espai públic per part de vostès. Tarragona sempre ha estat una ciutat tranquil.la i moderada i ara som sotmesos a la tirania d’uns quants’.

José Luis Martín: ‘La façana és de tots els partits i de tots els ciutadans’

‘Farem tot el possible perquè la pancarta no hi sigui, si cal anem al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la façana de l’Ajuntament és de tots els partits i de tots els ciutadans’. A part de col.locar la pancarta i retirar un quadre volem que ens digui què ha fet. Hauria de posar-se a governar i solucionar els problemes de la ciutadania. Esperem que el govern retiri immediatament la pancarta i que garenteixi la neutralitat ideològica de tots els edificis i dependències municipals’. Martín li ha demanat a En Comú Podem que li expliqui als seus votants el seu sentit del vot.

Sandra Ramos: ‘Us costarà explicar-ho’

La portaveu socialista, Sandra Ramos, ha afirmant que els independentistes ‘no respecten la neutralitat’ i ha defensat que no és el mateix una pancarta que una altra. ‘Us costarà molt als d’ECP defensar la neutralitat perquè al ple de julio us vau abstenir. Ara voteu en contra perquè és mes important el pacte que teniu que no pas defensar els principis. Sera molt difícil que expliqueu el vostre vot, ja no sou neutres. El temps posa tothom al seu lloc. Ara bé, heu votat una cosa en al que no creieu, ho sabeu. Ens esteu robant la casa de tots i en això no hi ha dret’.

Sandra Ramos, del PSC, que presentava una segona moció semblant, havia defensat en al seva primera intervenció que els socialistes no tenen com a objetiu en sí retirar la pancarta sinó una conseqüèencia lògica del que proposaven: regular l’ús de les façanes. ‘Si no fos per la pancarta, dubto que cap partit tingués problema a aprovar-la’.

Ramos ha continuat: ‘Aquesta és la casa de tots els tarragonins i està deixant de ser-ho. Aplicar aquest principi és un inconvenient per alguns. Tinguem clar que se salten les coses en les que creuen quan els sinteressa. Aquest ajuntament ha de representar tothom, i hem volgut que aquesta moció tingui el màxim consens i per això demanem una majoria dels dos terços. Reinviquem que les institucions públiques són de totohm. Quan hem jurat com a consellers, hem passat a representar a tots els ciutadans i no només als que ens van votar. Aquesta pancarta no agrada a tothom i ha generat conflictivitat des que es va penjar. Genera conflicte, es reben queixes a l’OMAC i a la Guàrdia Urbana. Al balcó de casa nostra podem penjar el que volem, però no a la façana de l’Ajuntament. Sé que esteu d’acord en això però no ho votareu perquè no ho podeu acceptar pel moment polític’.

Xavier Puig: ‘Això va de drets humans’

El portaveu del govern, Xavier Puig, ha respost dient que a l’Ajuntament també hi ha cartells contra el sexisme, els colors de les quatre colles castelleres de la ciutat. ‘Són lluites compartides, és la lluita pels drets. El problema no és la pancarta sinó que hi hagi presos polítics a l’estat espanyol, com passa a Turquia. N’hi caben més,de pancartes, hem de defensar un Ajuntament de colors’. Ha citat Amnistia Internacional el grup de treball de l’ONU. ‘Tenim un ajuntament d’esquerres i lamento que el PSC torni a anar de la mà -de populars i Ciutadans- per demanar que es restringeixin drets i llibertats. Les esquerres no giren al cara als roblemes, nosaltres anem de cara. Estem compromesos amb les llibertats democràtiques i els drets humans allà on estan conculcats. Això no va d’independència, va de drets humans i del coratge polític dels servidors públics’.

Laia Estrada, portaveu de la CUP, ha negat que existeixi neutralitat i imparcialitat de l’Ajuntament, amb pancartes com les de la la lluita contra les agressions racistes i sexistes , ‘una pancarta que no agrada als racistes ni als masclistes’. La pancarta molesta ‘a qui no reconeix el dret a l’autodeterminació del poble català’. Ha titllat ‘d’espanyolisme recalcitrant’ la postura socialista.

Dídac Nadal, per Junts, ha acusat als socialites de ‘renuncar als seus principis fonamentals’.

Altrament, Rubén Viñuales, portaveu de Cs, ha dit que ‘hem pecat d’il.lusos’. ‘No hem presentat una moció sobre la pancarta perquè Pinedo em va demanar que per donar-li suport no fos Ciutadans qui presentés la moció. Vostè defensa el dret a la cadira. Estic profundament decebut’. I ha negat que Espanya sigui com Turquia: ‘El dia del pregó de Santa Tecla, l’alcalde deia que Espanya persegueix les persones per les seves idees. Jo em posaria al davant si així fos’.

L’alcalde ha tancat l’escalfat debat manifestant la sorpresa pels ‘atacs personals a companys’, en referència a com s’ha dirigit Sandra Ramos a Hermán Pinedo. ‘Tenim un Ajuntament que defensa els drets humans i la llibertat dels presos i això els fa molt de mal’, ha reblat.

No a la moció dels CDR empresonats gràcies a En Comú Podem

D’altra banda, el joc d’equilibris en el sí d’En Comú Podem ha fet que els seus regidors s’hagin abstingut en una moció d’urgència que es posicionava a favor dels nous CDR detinguts per presumte terrorisme i demanava el seu alliberament. L’abstenció ha fet que la moció fos rebutjada. Pinedo ho ha argumentat afirmant ‘la poca informació’ de què disposen.

J. Garcia