TOTS 21

Imatge d’arxiu de l’Amfiteatre. Foto: ACN

L’Ajuntament de Tarragona ha decidit aquest matí tancar «per precaució» l’Amfiteatre perquè no es posi en perill a les persones donat el mal estat que presenta. Hermán Pinedo, conseller muncipal de Patrimoni, ha respost aquest mateix matí a la denúncia de Cs sobre l’estat del monument.

«Tancarem provisionalment l’Amfiteatre per precaució i seguretat de les persones», ha idicat. El 10 de setembre arribava a l’Ajuntament un informe encarregat des de la primavera passada, on se cita que «no és d’avui per demà que cal actuar, sinó d’urgència, no d’emergència». El document cita que es «pot posar en perill la seguretat de les persones». També s’està estudiant l’estat de les escales del Miracle, que de moment no pressenta perill.

«Aquest matí, en la reunió de govern, per precaució i seguretat decidim tancar-lo fins que els tècnis i arquitectes municipals evaluï l’informe i determinin si la situació d’urgència obliga a actuar». La basília també corre perilli existeix perill de corrossió en al,tres llocs. Pinedo ha afirmat que caldrà encarregar informes de la situació d’altres monuments patrimonials de la ciutat.

Els problemes que presenta no són d’ara, «sinó de fa 10 o 12 anys. Lamentem no s’hagi actuat abans. És una situació sobrevinguda, de deixadesa». Entre els problemes també figuren la degradació d’elements arquitectònics, amb perill de desprendiments de la part de la grada que es troba amb una esquerda, també roques de gran tamany es poden desprendre i hi ha corrossió del material de la pedra pel pas dels anys En un temps pot haver desprendiment». La prioritat fins ara era arranjar el Pretori, però en funció de l’estudi de l’estat de l’Amfiteatre poden variar les prioritats de l’Ajuntament.

L’informe va ser encarregat per l’Ajuntament en la passada primavera. Un primer esborrany no donava respostes clares, i el 10 de setembre arribava complet. Pinedo ha insistit que l’informe es va rebre el 10 de setembre i no abans. Cs havia anunciat hores abans que podria denunciar el cas si el consistori ho coneixia i havia permès celebrar-hi actes el mes d’agost que és quan afirma que es va conèixer l’informe.

Pinedo ha insistit que l’actuació «no era emergent, sinó urgent», per això s’ha permès que fos visitat pel públic.

J. Garcia