.

El conseller de Territori, Xavi Puig, en una imatge d’axiu. Foto: ACN

La batussa multitudinària viscuda dilluns passat al barri del Serrallo entre desenes d’okupes de l’anomenat Rancho Grande, un bloc de pisos situat al carrer Sant Andreu, ha vessat la poca paciència que li quedava a l’equip de govern en aquest tema i l’ha fet moure immediatament diverses fitxes per trobar solucions. La primera, segons afirmava a tarragona21 aquest dimecres el tercer tinent d’alcalde i coordinador de l’àrea de Seguretat, Xavier Puig, “serà un increment important durant les setmanes vinents de la presència policial al barri, tant de la Guàrdia Urbana com dels Mossos d’Esquadra. Espero que ningú es molesti, però aquesta és una qüestió de la màxima preocupació de l’Ajuntament i compartim i fem nostres les sensacions de desesperació del veïnat del Serrallo”. Per això l’anunciat reforç en el desplegament d’efectius policials també té com intenció “acabar amb la sensació d’impunitat que es pugui tenir per part d’alguns” i que dona peu a brots de “violència desfermada” com la protagonitzada per persones que en alguns casos portaven armes blanques.

El conseller ha assegurat que “estem amb indagacions per identificar a algú dels responsables i practicar les diligències penals”.

Tanmateix, Puig té molt clar que la baralla “és l’indicador d’un problema de fons. L’edifici que coneixem com el Rancho Grande és objectiu d’una ocupació descontrolada i amb efectes perniciosos no només per la mateixa comunitat de veïns sinó també per tot el Serrallo. I com des del govern i jo mateix hem reclamat des de fa temps, per poder-la combatre és imprescindible que els propietaris dels habitatges denunciïn l’ocupació dels pisos”. De fet, Puig no se n’ha estat en diverses intervencions de nomenar “públicament” el nom dels bancs i dels fons voltor que en tenen la titularitat. “Els he citat amb noms i cognoms i els he demanat ajut i col·laboració perquè no es desentenguin d’un problema que fa molt de mal als veïns”.

I precisament a partir d’aquesta setmana “i durant els pròxims dies”, Puig avançava a tarragona21 que “em reuniré amb totes les entitats bancàries per demanar-los de nou ajut i col·laboració. No només per la batussa de l’altre dia, sinó perquè tot plegat afecta ja la vida quotidiana dels veïns”. L’estratègia municipal en aquests contactes serà instar-los “a denunciar al jutjat l’ocupació il·legal. Amb una ordre judicial es podrà procedir al desallotjament i buscar posteriorment solucions a les vivendes, que poden ser la de tapiar-les o reaprofitar-les. Estem oberts a tot”, explicava Puig, no descartant fins a una possible reutilització dels habitatges com vivendes socials.

La decisió d’arribar a la justícia és clau, perquè “els ajuntaments no tenim autoritat legal. Hi ha un seguit de garanties i lleis que cal complir”. Ara bé, el consistori sí que disposa de mecanismes per forçar reticències per part de les entitats bancàries que es neguin a col·laborar. “Hi ha un seguit d’eines de persuasió, com per exemple les sancions que podrien merèixer els propietaris per les brosses acumulades o l’estat de deteriorament de les vivendes. Però jo crec que tots acabaran entenent la necessitat de buscar-li sortides a aquesta problemàtica d’ocupació descontrolada”, afegia el regidor.

J.S.

 

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */