.

Inici de la Via Roma a l’altura de la Mercedes Benz, en una imatge d’aquesta tarda. Foto: Tarragona21

El ple de l’Ajuntament de Tarragona donarà el vist-i-plau el proper mes de gener a la cessió al consistori d’1,5 quilòmetres de vies i places de les que eternament l’Ajuntament en fa el manteniment, però que segueixen sent de titularitat del Ministeri de Foment. Tècnicament, el ple aprovarà un document de cessió lliurat el Ministeri després que els serveis jurídics i tècnics de l’Ajuntament li hagin donat el vist-i-plau, segons ha informat a Tarragona21 el conseller municial de Territori i Patrimoni, Josep Maria Milà.

Aquest desllorigament de la cessió de vials claus per a la ciutat permetrà a l’empresa municipal d’Aparcaments (AMT) tirar endavant la construcció del pàrking dissuassiu de l’antiga carretera de Contantí -N-340, davant la concessionària Mercedes Benz-, han detallat al seu torn a Tarragona21 fonts de l’empresa.

Es tracta d’un projecte que ronda les 300 places d’estacionament i que estava llest per a la seva execució en el moment que es tirés endavant l’acord entre Foment i l’Ajuntament.

La cessió o traspàs a l’Ajuntament d’aquesta xarxa viària implica la cèntrica plaça Imperial Tarraco, l’Avinguda d’Andorra, la Via Roma -on hi ha el solar que es convertirà en aparcament dissuassiu-, l’Avinguda Independència i l’aparcament que hi ha al Club Tennis Tarragona. Es tracta d’un total d’1,5 quilòmetres, poc espai però molt significatiu en ubicar-se en nuclics centrals per a la mobilitat.

De fet, l’Ajuntament ja porta molt anys “fent el manteniment i millores en aquestes vies tot i no ser seves. No té sentit que segueixin sent de l’Estat. A ningú se li acudiria pensar que la plaça Imperial Tarraco no es de l’Ajuntament”, ha dit Milà.

Per a una segona fase queda un pastís de 24 quilòmetres d’entrades a la ciutat: la N-340 fins al terme municipal de La Canonja, la mateix ruta en direcció a Altafulla i fins al límit d’aquest municipi, i l’N-240, la carretera de Valls fins al proper municipi. Aquesta segona fase està pendent d’acord perquè “s’està avaluant amb el Ministeri les compensacions que suportarien”. El manteniment d’aquests trams el fa Foment, en el moment que passin a ser de l’Ajuntament, el manteniment el farà el consistori, però amb compensacions econòmiques de Foment.

“En arribar la crisi, Foment no podia fer-se càrrec del manteniment” de les vies, ha afirmat Milà. Ara s’està detallant aquests costos, que d’entrada pugen a 400.000 euros. Els serveis jurídics i tècnis de l’Ajuntament hauran de dir la darrera paraula a l’acord, més incoent-hi compensacions, com ha passat amb el paquet d’obres de la primera fase, un cas no obstant això que no inclou compensacions. “En el cas de la primera fase, com l’Ajuntament ja fa el manteniment, no caldrà aportació suplementària. Per això s’ha fet més via”.

La intenció del consistori és que “abans de la fi del mandat -el mes de mag de 2019-, pugui estar tot enllestit”, ha destacat Milà. En la primera fase l’Ajuntament ja actua com si fos de titularitat municipal, com ara crear pssos de vianants a la plaça Imperial Tarraco o zones blaves a l’Avinguda d’Andorra, tot i que sovint no és fàcil efectuar-ho amb rapidesa donat els inconvenients que hi posa Foment.

J. Garcia