.

Foto de la pancarta penjada a la façana de l’Ajuntament

L’Ajuntament de Tarragona ha penjat aquest matí de la façana principal i del balcó principal la pancarta que demana la llibertat dels polítics presos, segons l’acord que es va adotar per majoria en el darrer ple municipal. L’equip municipal d’ERC va preferir portar a votació el cas i no actuar unilateralment.

Tot i que els dos regidors d’En Comú Podem es van abstenir, fet que deixava en minoria els partits favorables a la pancarta, l’absència del regidor socialista Berni Alvarez va permetre que la moció fos aprovada pel vot de qualitat de l’alcalde.

Una mostra de llibertat d’expressió

La tinenta d’alcalde Laura Castel ha afirmat que “el penjament d’aquesta pancarta és un acte de democràcia, després de l’acord de l’última sessió del Consell Plenari. Al mateix temps, també és una mostra de llibertat d’expressió per donar visibilitat a la laminació de drets fonamentals que patim. A l’Estat espanyol es penalitza la democràcia, ja que a la tardor de 2017 les urnes es van posar a disposició de tothom, tant per als qui volen la democràcia com els que no”.

Castel, en una compareixença davant la premsa, ha continuat afirmant que els últims informes del Grup de Treball Contra la Detenció Arbitrària “han denunciat els fets, i han demanat l’alliberament dels presos i la seva indemnització per part de l’Estat espanyol que, a diferència d’altres estats com França, ignora aquests informes”. Castel ha afirmat que l’alcalde acatarà el resutat d’una possible nova votació de retirada de la pancarta.

La mesura, que no ha provocat reaccions per part de la ciutadania -s’ha avisat a la premsa amb només dues hores d’antel.lació- sí ha despertat l’oposició (PSC, Cs i PP), que han anunciat la presentació d’una moció de el proper ple per la retirada de la pancarta, que tindrà lloc al setembre, previsiblement el dia 30.

PSC: ‘Què farà l’alcalde’

Si ECP no varia la seva astenció i no falta cap regidor de l’oposició, la moció per la seva retirada prosperaria i la pancarta hauria de ser retirada. Però el PSC ha sembrat avui dubtes sobre “què farà l’alcalde”, en el sentit de si acatarà el resultat de la moció, en boca de la seva portaveu, Sandra Ramos. La regidora ha insistit que la pancarta “genera crispació, com vam veure al darrer ple” i ha demanat que el consistori es preocupi més per donar suport a altres reivindicacions que generen consens, com contra la violència masclista o pel col.lectiu LGTBI.

Ramos ha resumit els “grans hits” de l’equip de govern -ERC i ECP- en la seva arrencada de mandat: “Canviar el retrat del rei per un de més petit, que l’alcalde hagi anat a Ginebra a veure’s amb Marta Rovira i col·locar la pancarta”. Ramos ha focalitzat la responsabilitat de la seva col·locació en En Comú Podem perquè la seva abstenció al ple ho va permetre i s’ha preguntat què votarà quan es torni a presenta la moció. Ramos ha refusat que el regidor Berni Alvarz hagi de dimitir perquè la seva absència era coneguda per tots -va assistir al mundial de bàsquet sub-20 com a tècnic- i s’ha preguntat: “Quantes vegades han faltat regidors els últims 12 anys?”

Per la seva part, Rubén Viñuales, portaveu de Ciutadans, ha reclamat també la seva retirada argumentant que la pancarta genera crispació, “no fomenta la convivència”, “i serà el primer que es trobin els ciutadans quan vegin la façana de l’Ajuntament i no és la millor acollida. És un dia trist per a Tarragona, hi ha un divorci a la societat a Tarragona” i ha criticat que l’alcalde fes ús del vot de qualitat. “Això sobrepassa una línia i depassa la neutralitat que hauria de mantenir l’Ajuntament”.

Viñuales ha defensat que es mantingui la bandera de la ciutat, l’única que oneja durant la major part de l’any i ha exigit “la celebració d’un ple extraordinari” perquè es torni a votar el cas a partir d’una moció que presentarà la formació taronja. El PP també ha anunciat que ho portarà al ple. Durant el matí s’espera la reacció de l’equip de govern.

J. Garcia