.

El consistori va adjudicar les obres a l’empresa Elecnor S.A. Servicios y Proyectos per un import de més de 206.000 euros. Foto: Ajuntament

Per reduir el consum elèctric provinent de la xarxa elèctrica, així com millorar l’eficiència energètica dels edificis municipals i potenciar l’ús d’energies renovables, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha instal·lat plaques fotovoltaiques al pavelló esportiu i a la piscina coberta de l’Hospitalet de l’Infant.

L’energia generada a la coberta de la piscina municipal serà utilitzada per al consum propi de l’edifici. Es calcula que les 524 plaques solars instal·lades produiran 145.708 kWh/any, la qual cosa comportarà un estalvi econòmic anual de 16.170 € i una reducció d’emissions de CO2 de 23 tones a l’any.

Les 280 plaques instal·lades al pavelló esportiu permetran abastir d’energia elèctrica aquest edifici i els altres equipaments municipals situats en un radi de 500 m. En concret: l’Escola Àster, l’oficina de Benestar Social, l’oficina de Turisme de Cal Forn, la Casa Cultura Blanca d’Anjou, el Casal d’avis, el Centre Cultural Infant Pere, el Centre de visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer ; el frontó del Casal Hifrensa; la llar d’infants Sol i Vent; el magatzem de la brigada municipal del c/ Estació; l’Escola de Música, l’Escola Mestral i el menjador escolar. En aquest cas, es calcula que la producció solar fotovoltaica serà de 158.114 kWh/any i que això suposarà un estalvi anual de 17.661€ i una reducció d’emissions de CO2 de 25 tones anuals.

El consistori va adjudicar les obres a l’empresa Elecnor S.A. Servicios y Proyectos per un import de més de 206.000 euros.

Amb la instal·lació d’aquestes plaques solars i de les que va posar l’any 2020 al Viver d’Empreses i al Viver Tecnològic, l’Ajuntament ha fet una aposta per l’autoconsum elèctric. En la mateixa direcció van encaminades també les subvencions que va crear l’any passat per les inversions en instal·lacions elèctriques fotovoltaiques o minieòliques per a l’autoconsum en habitatges unifamiliars (autoconsum individual), edificis d’habitatges (autoconsum individual o compartit) i empreses (naus industrials i locals).

En aquest sentit, l’alcalde, Alfons Garcia, ha afirmat: «Un dels reptes que s’ha plantejat l’Ajuntament en aquest mandat és la transformació energètica del municipi. Per assolir-lo, ja hem dut a terme diferents accions, per convertir el municipi en un referent dins de l’àmbit local i pel conjunt d’empreses i de veïns i veïnes del territori».

Entre aquestes actuacions destaca la instal·lació d’una caldera de biomassa forestal i d’una xarxa de calor a la zona escolar de Vandellòs, que es van posar en funcionament el passat mes de febrer i que permeten escalfar l’Escola Valdelors i la Llars d’Infants Patufets.

Aquest sistema d’abastiment energètic amb biomassa forestal, més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient, ja s’està utilitzant des del passat hivern a dos equipaments municipals de Vandellòs: a l’edifici de l’Ajuntament i al del Centre assistencial polivalent, que acull el centre de dia i la residència per a la gent gran, el consultori mèdic i el casal d’avis.

Redacció