.

Foto de la reunió de l'alcalde amb les federacions veïnals

Foto de la reunió de l’alcalde amb les federacions veïnals

 

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha assegurat que el consistori millorarà les vies d’informació a la població per a casos de risc químic, com el que es va produir la matinada de diumenge arran d’un incendi a l’empresa Miasa, al polígon Entrevies de la ciutat. Ricomà ha destacat que en aquest cas es va actuar correctament però reconeix que l’alarma que es va produir entre la població dels barris de Ponent, propera a l’incident, és fruit d’una manca d’informació que cal corregir.
Aquest dilluns al vespre ja va mantenir una reunió informativa amb les federacions d’associacions de veïns i properament es mantindran nous contactes amb les entitats veïnals. També es treballarà en un sistema per transmetre informació directa a la població i es potenciarà la formació a la ciutadania i a les escoles sobre com actuar en cas d’emergència.

“Els protocols d’emergència van funcionar perfectament”, ha assegurat l’alcalde, que ha posat en valor que “es van activar molt de pressa”. A més ha volgut remarcar que es va tractar d’una alerta i no pas d’una emergència, raó per la qual no van sonar les alarmes que decreten el confinament de la població, i ha felicitat els cossos de seguretat que van participar en l’incendi per la seva actuació. Tot i això s’ha mostrat comprensiu amb la por que van patir molts veïns que van veure les grans flames i ha reconegut que els protocols d’informació a la ciutadania s’hauran de millorar.

Actualment, el Pla d’Actuació Municipal informa al voltant d’un centenar de persones referents d’àmbits com el veïnal, mèdic o educatiu per tal que transmetin la informació a gent del seu entorn. A més es transmeten missatges per xarxes socials, principalment Twitter. Després de la reunió amb els representants de les tres federacions de veïns de la ciutat, Ricomà ha reconegut que “hi ha un problema d’informació que ve des de fa molt de temps” que pot generar desconcert entre la població.

Per aquesta raó ha apuntat que conjuntament amb els veïns estudiaran maneres complementàries d’informar la població, ja sigui a nivell preventiu o en cas d’alerta. Ricomà ha apuntat que una d’aquestes maneres podria ser via una aplicació de missatgeria de telèfon mòbil. A més ha incidit en l’educació a les escoles. “Estem en una ciutat i en un entorn que té un risc evident però que hi hem de conviure i que hi ha mesures de seguretat i hem de saber tots com adaptar-nos a aquesta situació”, ha exposat. En una situació d’emergència, l’alcalde ha valorat que “la informació es la millor eina per canalitzar les preocupacions”.

A banda també ha apuntat que parlaran amb la Generalitat i amb les empreses del sector químic per unificar tots els criteris i protocols a seguir, tenint en compte que part de les companyies que treballen amb productes químics són en municipis propers a Tarragona, però que en cas d’un incident la població tarragonina també en podria afectada.

Per aquest dimecres Ricomà ha convocat una junta de portaveus per informar els grups municipals. El PSC, anteriorment, n’havia sol·licitat la convocatòria. La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha lamentat que la població “va rebre molt poca informació” i ha assegurat que hi ha hagut una “manca de criteri” en l’aplicació dels protocols.

Per Estrada, la població tarragonina té una desconfiança cap a la informació que es transmet “que s’ha de revertir” mitjançant una “política transparent que prioritzi els interessos de salut pública davant del de les empreses”. En una línia similar s’ha expressat el cap de files de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, que ha reclamat que “es millorin els canals de comunicació adreçats a la població amb l’objectiu que la ciutadania disposi d’un major grau d’informació”.
ACN