.

L’alcaldessa de Vilallonga, Gemma Benaiges, durant la reunió informativa. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp, governat per un tripartit amb ERC -que ostenta l’Alcaldia- socialistes i independents, ha rebut 18 denúncies des de l’any 2016, que han suposat fins ara unes despeses en tràmits judicials que sumen 100.000 euros per al consistori. De les 18 denúncies, set d’elles han estat presentades per l’oposició de CiU/Junts x Vilallonga, que va governar el municipi fins l’any 2015. Les denúncies fetes per l’oposició sumen unes despeses per al consistori fins ara de 16.581 euros.

L’equip de govern va protagonitzar dissabte passat una reunió veïnal a la pista poliesportiva on va passar comptes de les denúncies rebudes, atenent ‘un compromís de transparència de les tres forces de l’equip de govern, que vam anunciar que convocaríem reunions informatives sobre pressupostos i sobre les denúncies rebudes’, segons anuncià l’alcaldessa, Gemma Benaiges. Durant la reunió es van exposar les 18 denúncies que s’han presentat des de 2016 i el seu estat de tramitació o conclusió. La reunió va fer evident el malestar de l’equip de govern per les denúncies que rep: ‘Vaig arribar a l’Alcaldia en 2015 i l’any següent ja tenia denúncies presentades’, va afirmar Benaiges.

Les altres 11 denúncies van ser presentades per veïns de Vilallonga, de Barcelona i per empreses constructores locals. Les denúncies fan referència a pressumptes actes de vulneració de drets, tràfic d’influències, falsedat en document públic, prevaricació, contra tramitacions com la modificació d’ordenances fiscals o el compte general, o per la concessió de llicències d’obres.

Endarreriments en la gestió municipal

Deu dels procediments estan tancats amb sentència ferma i han costat 22.300 euros a l’Ajuntament -16.581 euros fruit de demandes de l’oposició i 6.000, de veïns-, mentre vuit estan oberts, i un d’ells es troba pendent de sentència. Un cas va ser perdut per l’Ajuntament i els altres nou, van ser desestimats o sobresseït, en alguns casos perquè el demandant no va seguir amb el cas en no presentar la documentació requerida pel jutge.

Cinc dels casos oberts demanen compensacions a l’Ajuntament: quatre d’ells reclamen unes compensacions econòmiques que sumen 366.000 euros. ‘El més lamentable i trist de tot és que tret d’aquests cinc que poden aconseguir alguna indemnització, els altres procediments no porten cap benefici per a ningú, ni per als demandants ni per als demandats, només despeses’. Benaiges destacà també que a això ‘cal afegir el temps perdut pel secretari i interventor municipals. Això ha provocat molt d’endarreriment en les tramitacions de l’Ajuntament’.

Entre els casos oberts es troba una demanda contra l’exalcalde, Ignasi Valera -ERC-, i l’exregidor Xavier Julià per tràfic d’influències, falsedat en document públic, prevaricació administrativa, usurpació de funcions públiques i intrusisme al respecte d’unes obres en un habitatge del passatge Font de l’Astor.

Relacionat amb l’anterior cas, l’oposició presentà una altra denúncia per malversació de cabals públics per la defensa dels demandats, ja judicialment tancada, dirigida contra l’aleshores alcalde socialista Carmel Gil, el seu soci de govern Ignasi Valera, l’exregidor Xavier Julià i l’exsecretària de l’Ajuntament. L’alcalde d’aleshores, Carmel Gil, havia ordenat  la provisió de fons per a la defensa dels regidors, de manera que si resultaven culpables, haurien de retornar-los i si resultaven innocents, l’assegurança se’n feia càrrec, segons indicà l’alcaldessa. El jutjat va sobresseir la demanda, que ja és ferma. ‘Es va suspendre el procés per falta de causes que justifiquessin l’acció de justícia’, va subratllar l’alcaldessa. El ple municipal del 30 de març acordà una nova bestreta per aquesta defensa.

La denúncia més cuantiosa

La denúncia que suma més petició econòmica és la que va presentar un constructor de Vilallonga, que demana a l’Ajuntament el pagament de 169.000 euros, més 26.000 d’interessos pels treballs al Centre de Dia. L’alcaldessa afirmà en la seva intervenció que l’equip de govern no va fer el pagament perquè ‘no vam trobar cap factura. El jutge ha demanat peritar l’obra’. El segon cas més voluminós quant a petició de pagament és el d’un constructor de Vilallonga, que reclama 115.000 euros per unes obres a la zona esportiva, que l’alcaldessa defensa que no la va realitzar.

Entre el gruix de denúncies, també hi ha les relacionades amb el tancament i realització d’obres al restaurant L’Encanteri, que dirigí el conegut empresari de Reus Jaume Dalmau -exdirector de Fira de Reus-. Són dues denúncies que sumen prop de 49.000 euros. Una es presentà per soroll elevat. El consistori ordenà el cessament de l’activitat ja que la denúncia presentada destapà que l’empresa ‘tenia tràmits caducats i a més no acomplí els terminis per presentar la documentació requerida’, senyalà l’alcaldessa. L’empresa presentà un recurs, que es debatrà el setembre en una vista judicial. La segona denúncia és contra unes obres fetes al restaurant i també resta oberta als tribunals.

Un darrer tema candent és el de la coberta de la pista poliesportiva, d’una alçada ‘que no és la correcta per un metre i mig’, segons reconegué l’alcaldessa, i que té un pla especial ver rectificar-la. L’oposició presentà en 2019 una demanda de nul.litat de l’acord municipal pel qual s’aprovava el projecte de la coberta i demanà el seu enderrocament. El cas es troba judicialment arxivat. L’alcaldessa defensà que quan ERC era a l’oposició ‘no va portar als jutjats un cas que era semblant sobre un equipament municipal’. Benaiges anuncià que la Festa Major se celebrarà ‘amb la coberta acabada’.

Jaume Garcia