.

Pau Ricomà i Inés Solé, durant la roda de premsa conjunta d’aquest matí. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Tarragona i els restauradors de la plaça de la Font continuen enfrontats per la prohibició municipal que impedeix als bars posar terrasses i servir a l’interior dels seus establiments els principals dies de la festa major de Santa Tecla. Aquest diumenge, com a protesta, els empresaris van baixar les persianes i no van atendre les 1.600 persones que van anar a veure el Seguici Petit. Una protesta que no descarten repetir el dimecres i dijous, jornades en les quals el consistori no els permetrà treballar amb normalitat perquè la plaça és escenari dels principals actes festius. Per la seva banda, l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, ha acusat els bars de manca d’empatia i ha recordat que es tracta d’un espai públic.

En roda de premsa convocada aquest matí, el batlle ha lamentat que, “en comptes de poder estar parlant avui d’un balanç exemplar i extraordinari d’aquests primers cinc dies de festa, hem d’estar parlant de l’ús de l’espai públic”. Ricomà ha recordat que des de l’inici de la pandèmia, l’Ajuntament de Tarragona ha creat una sèrie d’ajudes per aquest sector, un dels més afectats per la crisi de la covid-19; com són eximir-los de la taxa d’ocupació de terrasses, des del 2020 i fins avui dia; i donar-los l’opció d’ampliar terrassa o crear-ne de noves. “Aquesta santa Tecla s’està fent gràcies a un enorme esforç i implicació de moltíssima gent i especialment de les entitats, que han de reprendre també la seva activitat després de tant de temps i mereixen també tot el nostre suport”, per la qual cosa, l’alcalde Ricomà ha demanat als bars que, “de la mateixa manera que el consistori ha estat al seu costat durant aquests temps difícils, ara els demanem que demostrin empatia amb la ciutat, amb els tarragonins i tarragonines”. L’alcalde ha conclòs: “Lamento que una interpretació poc solidària amb la ciutat enfosqueixi la bona feina de tantes i tantes persones i entitats”.

Reunió prèvia amb els restauradors

Per la seva banda , a consellera de Cultura i Festes, Inés Solé, ha recordat que el passat 9 de setembre, l’Ajuntament es va reunir amb els restauradors per tal d’arribar a un acord en les mesures a prendre i fer una escolta activa abans d’emetre el Ban amb motiu de les festes de Santa Tecla. Els punts -acordats de mutu acord en aquesta trobada- contemplaven que els locals de restauració de la plaça de la Font es comprometien a donar servei al públic assistent, organitzat en taules, a les dues tandes de Lluïment del Seguici Petit d’ahir diumenge dia 19, a les cinc del Seguici Popular dels dies 22 i 23 així com a l’acció castellera del dia 23. Per la seva banda, l’Ajuntament es comprometia a no deixar entrar beguda ni menjar a la plaça en aquests actes, a flexibilitzar els horaris d’obertura i tancament durant aquests dies i a permetre guardar el mobiliari de les terrasses a l’espai urbà durant el tancament de les seves terrasses.

La consellera Solé, que ha recordat que “a hores d’ara encara no hem rebut cap notificació per part dels bars comunicant el seu tancament”. Solé ha lamentat també la situació i ha expressat el seu desig que” el sector redirigeixi la situació, ja que des del Consistori estem oferint tot el diàleg que convé i totes les nostres entitats i ciutadania mereixen tenir la millor santa Tecla que el PROCICAT ens permet. Hem deixat de parlar de morts pel coronavirus a parlar de taules i com ens enriquim”.

El per què de la plaça de la Font

La Plaça de la Font és un dels espais públics més emblemàtics de la Festa, ja que la Part Alta és el punt neuràlgic de la festa. És un dels espais principals de la seqüència ritual de Santa Tecla, on tradicionalment comença i acaba el Seguici Popular. Inés Solé ha explicat que amb totes les entitats del Seguici es van plantejar fa mesos els diferents espais, però totes van coincidir que no es podia descontextualitzar el Seguici amb la seva simbologia. Per tot això, tal com ha remarcat la consellera Solé, “la Plaça de la Font és el lloc més indicat i que, a més, permet complir amb la normativa del Procicat. Permet acollir més públic, complir amb la distància entre espectadors; el control d’accés; un espai per a la seguretat i les emergències…etcètera”. En definitiva, tant l’alcalde Ricomà com la consellera de Cultura i Festes, Inés Solé han coincidit a recordar que “l’Ajuntament de Tarragona ha triat el millor espai per garantir la seguretat de tothom i, a la vegada, realitzar els actes més emblemàtics de la nostra festa major”. Una Santa Tecla declarada Festa d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i Festa d’Interès Turístic Nacional pel Govern espanyol.

Redacció