.

La regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, durant la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Tots21

L’ajuntament de Reus incrementarà les ordenances i taxes municipals per l’any vinent en un 2% de manera linial. La dada ve marcada per la previsió d’increment de l’IPC per part del Banc d’Espanya, i cal també tenir present que enguany tots dos conceptes han estat congelats. La responsable d’Hisenda, Mariluz Caballero, ho ha anunciat aquest matí en roda de premsa destinada a fer públics els grans números del pressupost municipal per al 2022, que sumarà un total de 136 milions d’euros. Una quantitat inferior en un 8,1% a l’actual però que contempla un paquet d’inversions de 19,5 milions d’euros, “el més important en els darrers 10 anys” com ha reiterat, afirmant que els detalls es donaran la setmana vinent, En tot cas ha assenyalat que “si no fos per la necessitat de refinançamen de la Fira de Reus estaríem parlant d’un pressupost clarament expansiu per sobre del 10,5% respecte l’actual”. Caballero ha assegurat que aquest esforç inversor es farà bàsicament amb nou endeutament, fruit de la combinació “d’ambició de futur i i comptes sanejats”, i no implicarà un desajustament en la ràtio d’endeutament municipal, que es mantindrà per sota del 75%. “Invertim amb prudència”, ha reblat.

Caballero ha assegurat que els comptes presentats avui “són fruit de la voluntat del Govern de Reus d’impulsar projectes de futur i, alhora estan condicionats pel context socieoeconòmic”. En aquest sentit, ha assenyalat l’increment tant de l’IPC com del PIB i també de l’obligat augment de les retribucions dels empleats públics perquè així ho contempla el Govern Central en el projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per l’any vinent. Un requisit que és d’obligat compliment per a totes les administracions.

800.000 euros d’increment en l’actualització de salaris dels empleats públics

La regidora d’Hisenda ha definit els pressupost de 2022 com els comptes per apostar “pels serveis de qualitat, treballar per la cohesió social i impulsar la ciutat cap al futur”. I ha destacat els següents punts:

  • Actualització dels salaris dels empleats públics en un 2%. Aquest fet i altres elements com nous programes temporals i plans d’ocupació, fa que el capítol de personal representi un increment de vora 800.000 euros.
  • La despesa corrent incorpora nous serveis o millores dels actuals. Destaca el Centre Social el Roser, que suposarà un cost anual de 455.000 euros. Un servei d’assistència bàsica que situarà Reus com a referència en aquesta matèria.
  • Millora notablement dels serveis digitals. Una gran aposta per racionalitzar, optimitzar i apropar la gestió municipal a la ciutadania. La despesa en noves tecnologies s’incrementa en 500.000 euros.
  • Impacte que genera la nova inversió a SIRUSA i el cànon d’eliminació de residus, valorats en uns 600.000 euros.

Caballero també ha destacat l’interès del Govern de Reus per la millora contínua de la gestió, i ha recordat la propera renovació del sistema d’informació per a la gestió tributària i de recaptació; un servei que ha de contribuir a millorar l’eficiència de l’Ajuntament en la gestió tributària i en la relació amb els contribuents.

Les ordenances tindran també bonificacions, bàsicament lligades a la utilització d’energies renovables:

  • Bonificació de fins a un 70% la quota de l’IBI a aquells immobles que apliquin una renda limitada per una norma jurídica.
  • Ampliació de 3 a 5 anys la bonificació de l’IBI per a les instal·lacions de plaques solars fotovoltàiques.
  • Nova bonificació als vehicles classificats com a Zero emissions o amb característiques equivalents. Tindran una bonificació d’un 75% el primer exercici des de la matriculació; un 65% el segon; un 50% el tercer, i un 30% pel quart.

Per altra banda, es redueixen un 10% les tarifes dels marxants i brocanters.

I com excepció a l’actualització general, la taxa la taxa de la grua s’ajusta al cost del servei.

Finalment, es fan altres ajustos tècnics, i es crea una nova ordenança, per preveure la possibilitat d’utilitzar la recaptació executiva per a la morositat d’ingressos d’empreses municipals com l’aigua o la conservació del cementiri. Un cost que no es repercutirà sobre el ciutadà sinó sobre les empreses municipals.

J.S. / Redacció