.

En cas de detectar-se algun exemplar o un niu, cal posar-se en contacte amb el departament de Medi Ambient de l’Ajuntament al 977 83 70 05 per tal que es pugui activar el protocol d’actuació. Foto: Ajuntament

Les trampes, un total de 20 unitats, s’han col·locat a les zones del municipi on ja s’han detectat alguns exemplars els darrers dos anys. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha iniciat treballs de prevenció per evitar la proliferació de la vespa velutina, una espècie invasora provinent del sud-est asiàtic, que representa una amenaça greu per a la biodiversitat autòctona. Les accions, que són preventives i es duen a terme a través d’una empresa especialitzada, consisteixen en la col·locació de trampes per atreure les vespes reines i caçar-les, evitant que formin nius i desenvolupin noves colònies.

Les trampes, un total de 20 unitats, s’han col·locat a les zones del municipi on ja s’han detectat alguns exemplars els darrers dos anys. Aquests treballs, que inclouen un control setmanal de les trampes, tenen l’objectiu d’evitar-ne la proliferació i avançar-se a la fase de detecció dels exemplars i nius, moment en què s’activen els protocols per eliminar-les.

Crida a la col·laboració ciutadana per detectar-la

Tot i això, en cas que algun veí o veïna detecti algun niu o vegi vespes d’aquest tipus en algun indret del municipi es demana que es posi en contacte de forma immediata amb el departament de Medi Ambient de l’Ajuntament, per tal que es pugui activar el protocol d’actuació.

L’avís a l’Ajuntament es pot fer a través del telèfon 977 83 70 05 o bé a través del correu electrònic ajuntament@mont-roig.cat adjuntant, sempre que sigui possible, fotografia de l’exemplar i referència de la ubicació. Un cop rebut l’avís, l’Ajuntament es posa en contacte amb els Agents Rurals amb qui es treballa per geolocalitzar el niu i fer-ne el posterior seguiment, evolució i eliminació.

Origen i presència al municipi

Detectada a Europa l’any 2004, la vespa asiàtica s’està expandint ràpidament pel continent perquè no té cap depredador natural i perquè les condicions climàtiques li són favorables. Les vespes adultes s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura. Les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius. Una de les espècies més afectades és l’abella de la mel que, a banda de ser important per l’apicultura, té un paper clau en la pol·linització.La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses.

A Mont-roig del Camp es va detectar la seva presència, per primera vegada el 2019, quan es va localitzar un niu a la urbanització Rustical Balneari. A finals del 2020 es va localitzar un altre niu a la mateixa urbanització, a 100 metres de l’anterior. En aquest últim cas, estava ubicat a un pi, a 15 metres d’alçada i tenia un diàmetre de 90 cm.

L’arribada de la calor és l’època en què s’activen les vespes reines per començar a formar els nius i les colònies, moment en què és important activar els protocols en cas de detectar-les.

Com la podem reconèixer?

  • La vespa asiàtica té les potes grogues i l’autòctona marrons
  • La vespa asiàtica té la part central del cos i bona part del cap de color negre. L’autòctona tendeix més al marró.
  • La vespa asiàtica només té l’extrem de l’abdomen de color groc. L’autòctona té més de la meitat de l’abdomen groc.
  • Les vespes reines es passen l’hivern hivernant i fins al març-abril que surten per començar a construir els seus nius. Al setembre-octubre és quan els nius són més grans i amb el màxim de vespes dins.

Perills de la vespa asiàtica

  • Predador molt agressiu de les abelles així com de vespes i altres pol·linitzadors importants.
  • Greu impacte en la biodiversitat d’insectes natius i en els serveis de pol·linització en general.
  • Danys econòmics als apicultors. El 80% de la dieta són larves d’abella.
  • Efecte negatiu en la pol·linització que pot provocar una pèrdua de producció – fruits.

Què cal fer en cas de picada?

Respecte a la salut humana, la seva incidència sobre la població és similar a les altres vespes autòctones. Pica en el moment en què és molestada o bé si ens apropem al seu niu. Les picades fan mal per la mida gran del fibló, encara que no són més perilloses que les de les vespes autòctones. La majoria de persones que reben una picada d’una vespa asiàtica presenten símptomes locals de dolor, vermellor i inflamació de la zona de penetració del verí, que desapareix després de varis dies.

  1. Rentar la zona de la pica amb aigua i sabó i si es pot aplicar gel o aigua freda.
  2. Als primers moments de la picada es pot intentar desnaturalitzar els components del verí usant calor a la picada, tal i com es pot fer en la picada d’altres vespes.
  3. A les persones al·lèrgiques poden aparèixer símptomes generals com picor a tot el cos, pujada de la temperatura corporal, baixada de la tensió arterial, problemes respiratoris, problemes cardiovasculars i d’altres símptomes greus.
  4. En cas de picades múltiples la inoculació del verí també pot provocar aquests símptomes generals greus.
  5. Després d’un atac de vespa asiàtica si s’observen aquests símptomes generals, cal trucar al 061 o assistir a un centre mèdic.

Redacció