.

Imatge de la retirada d’un vehicle per un servei de la grua

L’Ajuntament replantejarà a finals d’any si municipalitza el servei de la grua, una vella aspiració del’oposició. Així ho ha anunciat l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, en el decurs del ple municipal que s’està celebrant aquest matí.

El plenari ha aprovat amb forta oposició -14 vots a favor, 9 en contra i tres abstencions- la nova i darrera pròrroga del servei de la grua a la mateixa empresa dels darrers anys, fet que ha provocat les crítiques de l’oposició, que de forma bastant unànime ha demanat que es municipalitzi o si mes no s’estudiiï fer-ho, i més tenint present que genera beneficis.

“Ens costa diners”, ha clamat l’oposició. El portaveu d’ERC, Pau Ricomà -formació que ha votat en contra- , ha preguntat: “No es veuen capaços de treure cotxes de la via pública i posar-los en un dipòsit?”.

La portaveu d’ICV-EUiA, Arga Sentís, que també ha votat en contra de la pròrroga, ha destacat que el contracte va ser externalitzat de manera continuada a la mateixa empresa, posant en dubte la lliure concurrència del contracte. “Sembla que tingui l’exclusiva del servei”, ha dit. Sentís ha destacat que el servei produeix beneficis. “Per tant, és de sentit comú que el gestioni l’Ajuntament”.

Rubén Viñuales, portaveu de C’s, que s’ha abstingut, ha afimat que es tracta d’una oportunitat perduda revisar el servei “i potser caldria fer-lo municipal”. Aquesta és la darrera pròrroga i Ballesteros ha afirmat que es parlarà de la proposta que presentava l’oposició. “Ja ho vam proposar, debatre-ho, i ens vam quedar en minoria. Ens el plantejarem des de zero”, ha afirmat Ballesteros, en el sentit de traspassar el servei a una empresa municipal un cop acabi l’actual pròrroga. La CUP ha expressat “l’alegria” pel replantejament fet per Ballesteros.

Creació de la policia de barri

En un altre ordre de coses, el ple ha aprovat àmpliament una moció presentada pel PDeCAT que demanava la creació de la policia de barri, un vell debat consistorial que el portaveu del grup independentista, Dídac Nadal, ha posat damunt la taula. Nadal aboga pel treball entre la policia de barri i el veïnat, apostant per la proximitat. En 2017 hi ha hagut 600 actuacions de servei a la comunitat feta per la Guàrdia Urbana, com reunions amb entitats veïnals, escoles o actuacions a demanda veïnal, informava el tinent d’alcalde Javier Villamayor. La moció ha obtingut 23 vots a favor, 2 en contra (CUP) i una abstenció (ICV-EUiA) i ha suposat un triomf polític del novell portaveu del PDeCAT.

La proposta passa per aconseguir el treball de 2 agents que tinguin vincle amb la gent del barri. Nadal considera que es podran així solucionar els problemes greus d’inseguretat i incivisme que pateix la ciutat.

La portaveu d’ICV s’ha mostrat contrària a abordar amb una moció l’increment de la plantilla de la Guàrdia Urbana i ha posat l’èmfasi en la complexitat que suposa el tema de la seguretat pública.

Nadal demanava que la moció sigui efectiva i no quedi en uan declaració, fet que ha provocat la resposta de Ballesteros dient que “les mocions són declaracions polítiques, no provoquen expedients administratius, igual que succeeix al Parlament, i anem alimentant la màquina de la casa (l’Ajuntament), que té limitacions òbvies”.

Contra el nazisme

El ple ha fet un declaració institucional de rebuig del nazisme i en record de les víctimes tarragonines a partir d’una moció prèvia que havia presentat ERC. Fer un cens del ciutadans deportats als camp de concentració nazis, que es facin activitats escolars per destacar el rebuig a les ideologies totalitàries, s’iniciï un programa escolar i s’instal·lin llambordins o pedres per ensopegar als carrers que recordin els tarragonin deportats en seran les accions a desenvolupar.

Sant Jordi, Patrimoni Immaterial de la Humanitat

D’altra banda, arrel d’una moció presentada per Ciutadans, s’ha acordat també en declaració institucional demanar la festivitat de Sant Jordi com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

També en el capítol de mocions, ha estat aprovada per unanimitat una moció de la CUP per millorar la seguretat de la mobilitat a les escoles. També s’ha aprovat amb el suport de tots els grups una moció d’ICV-EuiA i la regidora no adscrita Beatriz Pérez per protegir, conservar i afavorir la proliferació de les abelles de la ciutat

S’ha desestimat, no obstant això, una moció d’Units per Tarragona per aconseguir que la ciutat disposi de columnes publicitàries per 15 vots en contra (PSC, PP i C’s) i 10 a favor.

El ple ha rehabilitat un agent de la Guàrdia Urbana que havia robat deu euros. L’expedient es troba “protegit” per no desvetllar la identitat de l’afectat ni on va robar els diners.