.

Sembla que el «pacte de la catifa», parafrasejant el senyor Prats d’Unió Democràtica, ja està deixant sentir els seus efectes beneficiosos per a la ciutat… L’Ajuntament de Tarragona sempre ha estat molt eficient a l’hora de protegir les parets dels solars de la ciutat en front els missatges subversius. Des que hi ha el pacte de dretes, però, l’eficiència s’ha multiplicat.

Tarragona està plena de guixades. Algunes les podem trobar a edificis emblemàtics com el Pretori, però sembla que les signatures narcisistes o les declaracions d’amor no fan nosa, només molesten els murals reivindicatius, particularment aquells que parlen de les desigualtats socials, l’opressió nacional, o el masclisme.

Laia Estrada és regidora de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona

Laia Estrada és regidora de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona

En una setmana l’Ajuntament ha esborrat en dues ocasions un mural fet per l’assemblea feminista Cau de Llunes que denunciava les dones assassinades als Països Catalans des del passat 25 de novembre (Dia Internacional Contra la Violència de Gènere). En les dues ocasions, no van necessitar ni 24 hores per eliminar aquest missatge… deu ser perquè era doblement subversiu?

L’Escola Torreforta, escola pública situada al barri que li dóna el nom, ha tingut durant anys grans dificultats perquè l’Ajuntament netegés el solar que hi ha just davant l’escola i que ràpidament s’omple d’excrements i brutícia de tota mena. L’excusa és que la finca no és municipal, sinó que és propietat de l’Incasòl. Confiem que en poc temps aquest espai pugui passar a formar part del pati d’aquesta escola pública, però el que sobta és que els darrers anys, a l’hora d’esborrar murals reivindicatius, a l’Ajuntament poc li ha importat que el solar fos municipal o no.

La celeritat amb la que l’Ajuntament de Tarragona, governat pel tripartit dretà i unionista, ha silenciat una denuncia al centre de la ciutat també xoca amb les dificultats que tenen veïns i veïnes dels diferents barris de la ciutat, de llevant a ponent, perquè es netegin zones on s’hi acumula la brutícia, s’acabin obres d’arranjament, es solucionin problemes d’il·luminació, etc. Podria ser l’efecte dels 5 nous assessors, però molt em temo que és una simple qüestió de «neteja selectiva».

Algunes persones parlaran de la gran despesa que representa pintar de blanc aquestes parets que «embruten» els subjectes subversius. Ho diran les mateixes persones que evitaran a tota costa que es fiscalitzi aquest contracte que ens costa a la població tarragonina l’obscena quantitat de 20 milions d’euros cada any, i que impediran per tots els mitjans que es municipalitzi el servei, fet que permetria reduir costos, així com millorar el servei i les condicions laborals.

Que a la paret d’un solar que només serveix perquè hi aparquin alguns cotxes, en un lloc tan cèntric com és la Rambla Vella, ben a la vora de l’Ajuntament, hi hagi un missatge que parla dels feminicidis que origina el Patriarcat, molesta. I encara molesta més si quan es situa, es fa assenyalant la nostra terra, els Països Catalans. Ens ha quedat molt clar.

S’apropa el 8 de març i quan arribi la Diada dureu llacets liles, el color que identifica la lluita feminista, la mateixa que preteneu silenciar. Passaran els dies, i molt probablement, ens tornarem a trobar amb més dones assassinades a mans del patriarcat; si a més, el feminicidi es produeix desgraciadament a la nostra ciutat, participareu dels minuts de silenci. El mateix silenci que queda un cop la pintura blanca ha acabat de cobrir la reivindicació feminista.

Els feminicidis no es combaten amb silencis. Ja hi ha massa silencis, massa tabú al voltant de la violència masclista. No són fets aïllats i aleatoris, sinó el resultat d’una estructura social i econòmica, l’aliança patriarcal i capitalista. Els feminicidis es combaten assenyalant l’arrel del problema i no hem de deixar de fer-ho. Perquè ens volem vives i amb vides dignes, i cada cop som més les que ho exigim.

Laia Estrada és regidora de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona