.

Laia Estrada, regidora de la CUP, durant la roda de premsa d'avui. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Laia Estrada, regidora de la CUP, en una imatge d’arxiu. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

La junta de portaveus de l’Ajuntament de Tarragona, reunida aquest matí, ha mantingut dins de l’ordre del dia del plenari del proper dilluns el procés de cessament de Laia Estrada com a regidora de la CUP. Tanmateix, després d’escoltar l’informe jurídic del secretari municipal, s’ha acordat modificar el redactat inicial de la proposició d’alcaldia que feia referència a aquest punt. “Tot queda com estava però redactat d’una altra manera per diferenciar, en primer lloc, la part que informa al plenari de la sentència ja en ferm” de l’anomenat ‘cas Bershka’ “i que ha de servir per donar-nos per assabentats de la incompatibilitat d’Estrada amb l’exercici de càrrec públic i, en segon lloc, els efectes que això provoca”, informava la regidora socialista, Ana Santos, a la sortida de la reunió. “En aquest darrer sentit, el que sí que votarem al plenari és demanar a la Junta Electoral que cobreixi la baixa d’Estrada i nomeni un altre candidat” de la CUP per garantir la seva representativitat. Una votació prevista com el darrer punt de l’ordre del dia (abans de precs i preguntes i després de les mocions) i que es farà sense que Estrada pugui ja exercir el seu vot. A tots els efectes, un cop s’hagi posat en coneximent la resolució judicial la composició del plenari passarà de 27 a 26 regidors, una situació similar a l’ocorreguda després de les morts de la regidora popular Maria Isabel Negueruela, i de la del portaveu del PDeCAT, Albert Abelló.

Aquest procediment obre la porta a preguntar-se quins serien els efectes d’una votació majoritària de rebuig al punt que demana cobrir la vacant d’Estrada. Santos admetia la complexitat de la hipòtesis. “El que seria complicat, segons el secretari, és que hi haguessin més vots en contra que a favor o abstenció. Jo crec que el plenari farà el que hagi de fer, que els grups reaccionaran com hagin de reaccionar. Ara bé. no estem votant en cap cas ni contra una persona ni contra una decisió de ningú. Estem votant el fet que se’ns ha manifestat l’existència d’un cas d’incomptabilitat. Per la qual cosa, en el moment en el qual el plenari se n’assabenti, passarem a ser 26 regidors, i la 27ena plaça s’haurà de cobrir”. Sense que Estrada pugui ja votar? “Evidentment, no”.

Santos volia recalcar en tot moment que “l’equip de govern no té opinió sobre un tema judicial. És una qüestió administrativa que porta directament la secretaria municipal i que ha estat esperant per donar a Estrada totes les possibilitats de recòrrer a instàncies superiors. Però ara la sentència ja és ferma, i l’Ajuntament se n’ha de donar per assabentat. El que no podem és donar-nos per assabentats d’una sentència quan ens convingui o no ens convingui. Nosaltres com equip de govern no tenim cap interès ni a favor ni en contra d’una decisió que es judicial. I que marxi Estrada no significa que el seu grup perdi representativitat”, afegia.

Malgrat les explicacions de Santos i l’informe del secretari, els representants dels partits de l’oposició mantenen els dubtes legals sobre el procediment escollit. Diversos portaveus han arribat a exposar la possibilitat d’ajornar el cessament d’Estrada per un plenari posterior, de cara a recollir més informació i assessorar-se sobre l’abast legal de la mesura. Una proposta que s’ha rebutjat per part de l’equip de govern.

Per la seva banda, Estrada ha fet pública una piulada al seu compte de twitter on considerava una “vergonya” el procés decessament i recordava l’actuació del regidor resposnable de l’àrea d’Urbanisme, Josep Maria Milà, en la tramitació del pla de la Budellera.

J.S.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */