.

La major part del pressupost municipal del nostre ajuntament va a parar al Capítol 1, que són les despeses de personal, cosa fonamental per tal que l’administració pugui funcionar. Tanmateix la voluntat del PSC d’acabar amb la precarietat i l’explotació laboral que predica a les campanyes electorals brilla per la seva absència.

Laia Estrada és portaveu de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona.

D’una banda, una de les demandes que el grup municipal de la CUP hem repetit amb major insistència des que vam obtenir representació al consistori el passat maig del 2015, tant als plens com a les comissions informatives dels Serveis Centrals, ha estat la necessitat que l’Ajuntament disposés d’una Relació de Llocs de Treball (RLT). Es tracta d’una eina bàsica de la qual han de disposar totes les administracions públiques per poder estructurar la seva organització laboral. Per a la CUP, el fet que l’Ajuntament de Tarragona disposés d’una RLT era essencial per evitar tota mena de favoritismes o càstigs cap a la plantilla.

El 2017, per fi, es va aprovar una RLT i el problema és que les grans mancances estructurals en matèria laboral continuen sense solucionar-se. L’Ajuntament de Tarragona segueix tenint molts treballadors i treballadores duent a terme funcions per sobre la seva categoria (fet recorrent en la majoria de casos d’auxiliars), i es mantenen els desequilibris en quant als complements específics que fan que treballadores o treballadors que realitzen la mateixa tasca estiguin percebent retribucions molt diferents. La protesta que van protagonitzar els representants de gairebé tots els sindicats de l’ajuntament el darrer plenari, va fer palès el malestar present. La protesta es va dur a terme girant l’esquena a un govern que contínuament gira l’esquena als seus treballadors i treballadores, tal com fa amb la majoria de la població.

D’altra banda, el PSC afirma voler lluitar contra l’abús i la precarietat, però a Tarragona (com a la majoria de municipis) és profundament reticent a internalitzar els serveis que ara mateix gestionen empreses privades, les quals ofereixen condicions laborals força pitjors que les del sector públic. La vergonyosa realitat és que, de manera indirecta, l’Ajuntament té treballant a persones que perceben salaris i condicions de treball altament precàries.
La CUP hem presentat en reiterades ocasions propostes per municipalitzar serveis públics, de forma general o concreta, com és el cas de la grua municipal, la neteja de les escoles i edificis públics, o la brossa; la resposta sempre ha estat negativa, excepte en el cas de les llars d’infants. Es dóna la circumstància que quan el govern va tenir la valentia d’estudiar la possibilitat d’internalitzar aquest servei, se’n van adonar de l’estalvi que comportava aquesta decisió política.

Portem des d’abans d’obtenir representació en aquest consistori demanant que es municipalitzin els serveis públics, però amb l’excepció esmentada, el partit de Ballesteros i els seus socis del PP no es dignen ni a estudiar-ho quan saben els beneficis que comportaria per a l’economia de l’Ajuntament, doncs estalviaríem costos, per al conjunt de la ciutat, doncs tindríem molta més facilitat per a garantir el correcte desenvolupament del servei i per als treballadors i treballadores, doncs tindríem la possibilitat de garantir unes condicions laborals dignes (un cop hi hagi un altre govern, perquè està clar que per aquest no és una prioritat).

/* JS para menú plegable móvil Divi */