.

L’AEQT, l’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona, impulsarà un nou sistema propi de la gestió de la millora continuada de la seguretat, que serà comú a totes les empreses associades i que fomentarà uns estàndards comuns addicionals als que ja compleixen de forma individual les companyies. Segons destaca l’AEQT, es tracta d’un projecte que serà pioner entre els polígons químics europeus. El projecte s’emmarca en el nou pla estratègic amb el qual treballa l’associació química des de fa temps. És el seu nou full de ruta per als propers anys i que presentarà en poques setmanes. D’aquesta manera, l’AEQT vol demostrar el seu “compromís amb la seguretat, el diàleg i la transparència”, coincidint que fa un any de l’accident a l’empresa Iqoxe.

Impulsar aquest projecte és “una de les accions prioritàries i més ambicioses” de l’AEQT. El nou pla estratègic, centrat en aspectes de seguretat, incorporarà accions concretes que “fomentaran un esforç col·lectiu de tota la química tarragonina, més enllà de l’actuació individual de cada empresa”.

A part, l’AEQT i el sector en general afirmen haver desenvolupat moltes altres accions vinculades amb la seguretat d’ençà de l’accident, com per exemple la col·laboració amb l’administració a diferents nivells, en especial amb el Departament d’Interior, en la redacció i implantació del nou Plaseqta.

Paral·lelament, a l’AEQT s’ha constituït un grup de treball per analitzar l’accident, format per experts de la comissió de seguretat, que està estudiant els diferents informes tècnics disponibles que s’han generat al voltant de les possibles causes i les barreres de seguretat recomanades, amb l’objectiu d’extreure’n conclusions pròpies com a associació i de fomentar la implementació de les possibles millores que es derivin.

Segons l’AEQT, les empreses del sector, a títol individual, també han dut a terme nombroses actuacions en matèria de seguretat en aquests dotze mesos, com ara reavaluacions de riscos i de barreres de seguretat, o també de llocs de treball, per tal de reconfirmar que efectivament es corresponien amb les previsions i els estàndards adequats, així com també l’adaptació dels seus plans d’autoproteció al nou Plaseqta.

L’AEQT insisteix que es busca “reforçar encara més l’aposta del sector per la que sempre ha estat la seva principal prioritat: la seguretat”. “L’accident de fa un any és excepcional i únic”, s’afirma des de l’associació, a través d’un comunicat. L’AEQT vol reiterar el seu condol i solidaritat a familiars i amics de les víctimes i resta d’afectats. “La indústria és la primera interessada a conèixer què va passar i per què, i per aquest motiu està treballant per conèixer-ne les causes i per poder implementar així tota millora tècnica o procedimental que pugui fer-lo encara més improbable”, exposa l’AEQT.

“D’igual forma, encara que és un dels sectors més segurs pel que fa a accidentabilitat laboral, tant pel que fa a personal propi com d’empreses col·laboradores, amb ràtios molt inferiors a la mitjana industrial i fins i tot a les del sector serveis, la indústria química segueix treballant, conjuntament amb la resta d’agents implicats, per continuar millorant les xifres en aquest àmbit i ser encara més segura”, conclou l’AEQT.

Un any de diàleg i transparència

Els altres dos eixos principals, juntament amb la seguretat, en els quals ha treballat l’AEQT en últims dotze mesos, i que volen ser també part fonamental del nou pla estratègic, són el diàleg i la transparència. El nou full de ruta preveu “reforçar encara més les relacions i la proximitat amb l’entorn, així com la posada en marxa d’accions que ajudin a explicar millor què és el sector químic i a informar-ne amb transparència i immediatesa”. En aquest sentit, l’AEQT passarà a informar en les seves xarxes socials sobre incidències que comuniquin les seves companyies associades.

També es preveu la renovació de la pàgina web de l’associació, on a banda d’explicacions sobre l’associació, les companyies membre, els projectes, els productes essencials que es fabriquen a Tarragona., etc., s’incorporaran també apartats dedicats per exemple a indicadors de sostenibilitat, o un accés a les dades de la qualitat de l’aire en directe.

Finalment, l’associació preveu també editar una sèrie de recursos audiovisuals divulgatius sobre què és la química, com funciona, què fabrica, quins són els seus riscos i com els gestiona. També, en col·laboració amb l’administració, sobre els plans d’emergència i com ha d’actuar la ciutadania en cas d’activació.

El nou pla estratègic de l’AEQT també incorpora alguns altres eixos per a l’impuls i la transformació del sector, com ara la transició energètica -i amb un focus particular en l’hidrogen-, la sostenibilitat, o també la competitivitat. Sobre tots ells se’n donaran detalls quan el pla, que estarà en vigor per al període 2021-2023, es presenti en poques setmanes.

ACN