TARRAGONA 21

Cuevillas ha participat en un acte a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, juntament amb la catedràtica de dret constitucional Mercè Barceló i el secretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós. Foto: Òmnium

L’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, afirma que “molt probablement la setmana que ve hi haurà una primera bona notícia”. Dimecres dia 16 de maig està prevista la primera vista de les euroordres a Bèlgica. Cuevillas està convençut de que la justícia espanyola “tindrà algun disgust” i anima els independentistes assegurant que, tot i que serà un procés llarg, s’acabarà guanyant.

Cuevillas ha participat en un acte a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, juntament amb la catedràtica de dret constitucional Mercè Barceló i el secretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós. Els tres ponents han denunciat la reiterada vulneració de drets i la indefensió de ciutadans i polítics davant del poder judicial espanyol i, per això, han defensat la necessitat de recórrer als tribunals europeus.

Mercè Barceló ha fet un repàs dels drets vulnerats abans i després de l’1 d’octubre. Ha remarcat el “perillós discurs d’odi” que s’està creant amb l’ajuda dels mitjans de comunicació i ha destacat la “clara deriva autoritària” de l’Estat espanyol “davant l’independentisme”. Per la seva banda, Eusebi Campdepadrós ha mencionat algunes de les “múltiples valoracions subjectives” presents en les interlocutòries del jutge Llarena. Ha explicat que la Mesa del Parlament va acordar interposar una querella criminal contra el propi jutge per ingerència, ja que consideren que s’ha vulnerat de forma clara la separació de poders.

Cuevillas va utilitzar la ironia fins el punt d’arrancarels aplaudiments dels assistents. Foto: Òmnium

Amb una ironia constant, entre bromes i arrancant aplaudiments, Jaume Alonso Cuevillas ha criticat l’actuació del Tribunal Constitucional: “És com un jugador brasiler: tan aviat és molt lent com de sobte fa un sprint que et deix descol·locat”. Ha insistit en què el problema principal d’Espanya no rau en la separació de poders, sinó en la “politització de les altes instàncies judicials”. Defensa que, en realitat, no hi ha hagut cap ingerència de l’executiu en el poder judicial perquè “no ha calgut” ja que “[els magistrats] han estat escollits un a un”. Cuevillas ha comentat que “si no fos tan tràgic, seria molt còmic”, en referència a la “gran colla de disparats jurídics” que s’han comès en els últims mesos. “Algun dia riurem molt de tot això… Algun dia no tan llunyà com alguns pensen”, ha sentenciat.

Aquesta primera xerrada del cicle de conferències Catalunya, camí de llibertat organitzat per Òmnium Cultural, l’ANC i Juristes per la República, ha estat tot un èxit. Més de 400 persones s’han reunit a l’Aula Magna de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona per debatre amb els ponents qüestions relacionades amb la llei. L’objectiu de les quatre xerrades és tractar diferents aspectes del procés; en les tres següents s’abordarà la repressió, els mitjans de comunicació i la pau, amb convidats com la periodista Txell Bonet, la política i advocada Bea Talegón i l’activista Arcadi Oliveres.