.

.

TOTS 21

La xerrada ha aplegat gairebé 300 persones. Foto: JuntsxRiudoms

«Serà un judici duríssim amb la sentència dictada d’antuvi i amb presses per enllestir-lo abans de les eleccions generals», explica Jaume Alonso-Cuevillas, en els primers instants de prendre la paraula a l’acte ‘Converses que li.lusionen’ organitzat aquest migdia per JuntsxRiudoms al Casal Riudomenc.

La xerrada, la primera d’una sèrie de trobades, segons Sergi Pedret, moderador de l’acte i pròximament alcalde de Riudoms, ha aplegat gairebé 300 persones, disposades a conèixer l’actualitat política del país a través de l’advocat del president Puigdemont.

Alonso-Cuevillas ha fet un repàs ràpid dels temes més candents de l’actualitat del procés cap a la independència, deixant moltes respostes per al col·loqui posterior.

L’advocat ha advertit que «no hi ha delicte de rebel·lió», referint-se al President Carles Puigdemont i als presos, i que el que tenim és una causa muntada perquè serveixi d’advertiment per qualsevol altra persona o comunitat autònoma que li pugui passar pel cap que pot decidir el seu futur polític democràticament.

Alonso-Cuevillas ha qualificat la instrucció del jutge Llarena de «xurro», però -afegeix- els defectes de forma no aturaran la causa, ja que la solució a la situació política actual no passa per guanyar el procés judicial.

Esdevenir república

La solució passa per esdevenir república en un termini més curt que el d’esperar el resultat de les successives apel.lacions de la sentència en instàncies espanyoles i europees, diu Alonso. El justista creu que en dos anys s’haurà desllorigat la situació actual, abans de finals de 2020, quan probablement hi haurà un referèndum.

Per a l’advocat de Puigdemont, la clau està en el fet que Espanya està patint una crisi institucional molt important que es veurà agreujada per la crisi econòmica que patirà l’any que ve, si tenim en compte que el BCE ja no comprarà deute espanyol, que augmentarà l’atur i que l’Estat no podrà fer font al pagament de les pensions. Aquesta greu situació serà el que obligarà a la Unió Europea a intervenir i a incloure el cas català en l’agenda de la crisi espanyola.

Mobilitzacions pacífiques

Mentrestant, Alonso-Cuevillas considera imprescindible que continuïn les mobilitzacions pacífiques i ha defensat la creació del Consell la República que és necessari -ha afirmat- que arribi a més d’un milió de persones per fer-ho valer a Europa i perquè esdevingui l’embrió de la República digital.

L’acte de Junts per Riudoms ha acabat amb una quinzena d’intervencions dels assistents i, posteriorment, amb un vermut per a tots els presents.ue