.

L’impacte de la situació de confinament i aturada de les obres és molt important a les comarques de Tarragona. Foto: Núria Torres

L’impacte de la situació de confinament i aturada de les obres és molt important a les comarques de Tarragona. Entre el 13 de març i el 28 d’abril, segons les dades del Col.legi d’Arquitectes Tècnics de Tarragona, l’activitat professional ha caigut gairebé en el seu conjunt un 60% respecte el mateix període de 2019.

Per sectors les dades divergeixen molt. L’activitat relacionada amb l’obra ronda respecte l’any anterior una davallada del 30%. Per sectors, cau un 25% l’obra nova i un 31% la rehabilitació.

Per altra part, la davallada de l’activitat dels aparelladors i arquitectes tècnics no relacionada amb les obres arriba fins al 80% en alguns casos, en molts casos per l’aturada en la tramitació per part de les administracions públiques i la resta d’entitats.

La redacció d’informes pericials i les taxacions cau un 70%, els certificats d’habitabilitat un 75% i els certificats d’eficiència energètica més del 84%. L’inici de la tramitació als ajuntaments d’obertura de nous locals comercial, petit comerç, restauració i alimentació, cau fins al un 76 % respecte el mateix període de 2019. Finalment, els treballs relacionats amb la seguretat i salut a les obres de construcció davallen al voltant d’un 30%.

L’activitat professional al sector de la construcció ha caigut un 4% des de principis d’any, el primer trimestre del 2020 més concretament, segons les dades que ha donat a conèixer el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT).

Pel que fa a l’obra nova, entre els mesos de gener i març a les comarques de Tarragona s’han iniciat 228 nous habitatges, un 3,80 % menys que al mateix període de 2019, amb una inversió de gairebé 25 milions d’euros. En el cas de les obres de rehabilitació o reforma, el nombre d’obres iniciades és de 264, un 5,04 % menys. En aquest cas la inversió arriba als 21 milions d’euros.

Durant aquest primer trimestre, la promoció d’habitatge residencial s’ha destinat especialment a l’habitatge unifamiliar, en molts casos autopromoció, mentre que l’activitat ha baixat en la construcció de bloc d’edificis. La inversió en promoció d’habitatges baixa al voltant d’un 24 %, i perd uns 8 milions d’euros. En canvi, la inversió en rehabilitació és superior a la de 2019 ja que creix al voltant de 2,5 MEUR.

Redacció