.

Dues imatges de la jornada. Fotos: Port

Aquest dimecres, 20 d’octubre, el Tinglado 1 del Port de Tarragona ha estat testimoni de la XX edició de la jornada Gresol. La jornada ha estat inaugurada pel president de la Fundació Gresol, Emili Correig que ha agraït l’assistència de totes les persones participants per donar pas a la salutació inicial del president del Port, Josep Maria Cruset.

L’acte ha comptat amb personalitats com Antonio Zaforteza, CEO de Ocibar de Marina Port Tarraco, Marta Domènech, representant de la Generalitat de Catalunya, Maria José Figueres, rectora de la Universitat Rovira i Virgili i diversos representants de la Diputació i de l’Ajuntament de Tarragona. Més de 200 persones inscrites han participat activament a conferències i xerrades per impulsar i explicar els grans projectes dins del nostre territori.

En la seva salutació inicial el president del Port, ha reivindicat l’energia que es desprèn d’un espai com el Tinglado 1 per acollir i organitzar actes en l’àmbit social, lúdic, cultural i empresarial. Ha destacat els 100 anys de vida del Tinglado 1, un magatzem pensat pel moviment de mercaderies on centenars d’operaris, amb gran esforç, duien a terme la càrrega i descàrrega. ‘Avui cent anys després, com si fos una analogia, aquí ens trobem centenars de persones per moure i intercanviar coneixements, experiències i experteses ’.

Port Tarragona, Hub Logístic de Catalunya

A un quart de dotze, el president del Port, ha començat la seva intervenció, sota el títol ‘El Port Tarragona, hub logístic a Catalunya’. ‘La realitat que avui són certeses al cap de pocs dies es transformen i deixen de ser-ho’ amb aquesta frase Cruset ha posat de manifest la necessitat d’adaptació en el món tan canviant que ‘si bé deien que és líquid, ara sembla més aviat gasós per la velocitat en què canvien les regles de joc cada dia’, ha afirmat. Fent referència al sector marítim ha destacat que el 90% de les mercaderies que es mouen a nivell mundial es mouen a través de vaixell, i d’aquí la importància del sector logístic marítim a escala mundial, ja que ‘qualsevol incidència en aquest sector té repercussions a escala global i local’. Una dada que deixa palès la importància estratègica de la logística en la recuperació de l’economia mundial, ha explicat Cruset.

El replantejament del ‘statu quo’ ha fet que les empreses es plantegin la recol·locació dels centres productius des del sud-est asiàtic cap a la Mediterrània, ha explicat el president del Port, i –en aquest context – el Port aposta per consolidar les línies marítimes amb Turquia i el nord d’Àfrica.

A més de connectar amb la Mediterrània sud i oriental, el Port aposta per la connexió amb la península ibèrica a través de carretera i del ferrocarril i amb l’obertura del corredor del Mediterrani, amb el nord d’Europa. D’aquesta manera, afirma Cruset, el Port de Tarragona és el vèrtex de tres triangles que en el Camp de Tarragona hi conflueixen, per una banda el vèrtex Turquia Nord-Àfrica, per una altra la connexió cap a la península a través del Corredor d’Henares i el corredor del Mediterrani, i finalment, amb Europa a través de la connexió amb ample de via europeu.

Una finestra d’oportunitat anomenada ‘Horitzó 2023’

Aquesta situació del Port Tarragona obre una finestra d’oportunitat per a tot el nostre territori, ha remarcat el president Cruset on la clau estarà en la millora de l’eficiència de la logística i el transport. En aquesta línia, el Port centra el seu creixement en l’assoliment d’objectius propis i d’altres administracions dins de l’estratègia ‘Horitzó 2023’ .

La primera de les accions serà la finalització de les obres del Coll de LiIla a l’A27, un fet determinant i que implicarà, des del punt de vista logístic, catorze minuts menys direcció Lleida-Aragó i en sentit contrari, un avantatge competitiva respecte a altres ports de la península. La segona acció que coincideix en temps serà l’entrada en funcionament del Corredor del Mediterrani, la qual cosa convertirà el Port en el port més al sud de la península connectat amb ample europeu.

La tercera de les accions és la imminent creació de la PortTarragona Terminal GuadalajaraMarchamalo, 150.000 m2 de terreny a la principal plataforma logística i de serveis a l’àrea d’influència de Madrid i, que permetrà atreure nous tràfics marítims al Port Tarragona des del centre de la península i alhora captar tràfics continentals per ferrocarril. PortTarragona Terminal es convertirà en una de les dues terminals intermodals més importants i modernes de tot l’estat espanyol.

La quarta acció és el creixement de la terminal que hi ha dins del Port, Terminal Intermodal la Boella. Al generar més moviment de mercaderies, Cruset ha continuant explicant la necessitat de tenir un espai a on implantar les empreses relacionades amb aquest sector, per això mateix a ‘Horitzó 2023’ hi ha el desenvolupament de la zona d’activitats logístiques del Port (ZAL), un milió de metres quadrats que suposarà un creixement de superfície d’un 20,42% del Port. Dins d’aquest projecte de la ZAL, el president ha volgut destacar una peça clau: la recuperació de l’espai protegit per la Xarxa Natura 2000, un espai natural de gran valor mediambiental i paisatgístic on l’organisme tarragoní ha desenvolupat un projecte de restauració que consistirà en la recuperació de l’entorn natural i la restauració, millora i potenciació dels hàbitats naturals. Serà la quarta zona humida en quart a dimensions de tot l’estat espanyol. I, per acabar l’últim element el projecte de Cal·lípolis Next Generation, una sèrie d’accions que es desenvolupen en la mateixa zona.

La planificació i execució que ha fet el Port per una transformació es veu consolidada per la realitat d’aquestes accions. Cruset ha finalitzat la seva intervenció remarcant el potencial del territori, la força d’unir sinergies per assolir grans objectius i adaptar-se al nou món que es presenta.

Cal·lípolis Next Generation

Per altra banda, la jornada Gresol té organitzades conferències sobre a innovació i transició digital, els reptes pel creixement i la consolidació d’aquests reptes, la Vall de l’Hidrogen Verd, Cal·lípolis Next Generation, el geodesenvolupament integral són alguns dels temes tractats en aquesta edició. Pensaments en veu alta sobre la importància en el paper del lideratge empresarial, o el pes que el sector turístic té com a part essencial de l’ecosistema econòmic i social de Catalunya. L’exposició d’iniciatives positives, per al territori i les seves empreses, un seguit de coneixements i exposicions amb l’objectiu de donar impuls a l’economia del territori i consolidar el teixit com a motor econòmic i de progrés a Catalunya.

La jornada Gresol, que té prevista la seva conferència de clausura a dos quarts de sis, es consolida, un any més, com a trobada exitosa i de profit per intercanviar coneixements i experiències en el teixit empresarial del territori.

Redacció