.

ment
El projecte Rossinyol, un projecte de mentoria entre estudiantat universitari voluntari i nois i noies preadolescents, que es desenvolupa en l’àmbit del lleure i fora de l’escola, compleix 10 anys a Espanya. Iniciat per la Universitat de Girona al curs 2005-2006, actualment hi ha a Catalunya i Espanya 5 organitzacions que l’implementen. Se n’han beneficiat més de 2.000 joves (universitaris mentors i joves mentorats) des del seu inici. En l’actualitat els “rossinyols” signifiquen la meitat dels projectes que fan servir la metodologia de la mentoria com a eina
d’intervenció sociala l’estat. A més de Catalunya trobem mentoria social a Mallorca, Valladolid, Galícia, Navarra, Donosti i Guadalajara.

L’estudi d’impacte del projecte Rossinyol mostra que l’alumnat que participa en la mentoria aprèn més ràpidament la llengua vehicular, crea xarxes d’amistat més àmplies i diverses en els centres, desenvolupa unes aspiracions i expectatives educatives més elevades, coneix millor el context de recepció (municipi on viu), i millora els estàndards d’autoconfiança i autoestima, entre altres característiques.

La investigació també demostra que la mentoria destinada als adolescents, com és el cas del Projecte Rossinyol, té un paper clau en la seva integració i evita possibles radicalismes.

Pels joves universitaris aquest projecte els aporta beneficis en la seva formació com a persones i com a adults responsables, coneixent de primera mà realitats diferents a les seves, infants d’entorns vulnerables, que provenen d’altres cultures i religions, que han passat per un procés migratori. I a la vegada entrenen competències com l’empatia i l’escolta activa, o habilitats com la gestió d’un petit pressupost o la planificació i organització d’activitats.
El projecte Rossinyol es va iniciar a Catalunya l’any 2005, impulsat per la Universitat de Girona.

Hi han participat des d’aleshores 720 infants, actualment es realitza a 12 poblacions de les comarques Gironines, i enguany celebra el seu 10è Aniversari. El curs 2010-2011 la Universidad Pública de Navarra també va posar en marxa una edició del projecte, que ja s’ha consolidat i es realitza a 3 poblacions de Navarra. Fins al dia d’avui hi han participat 56 infants.

El mateix curs, la Fundació Servei Solidari va començar el projecte a Barcelona i aquest 5è any del projecte s’ha començat un grup a Badia del Vallès. La Fundació arriba a un total de 53 parelles actives en aquest curs escolar i un total de 174 parelles acumulades a la seva història.

Finalment, el curs 2014-2015, el projecte es va posar en marxa a Tarragona, de la mà de l’Associació Quilòmetre zero, que ja compta amb 46 parelles al projecte. El projecte també s’ha dut a terme a Donostia, Hernani y Rentería, impulsat per SOS Racismo de Gipuzkoa, amb 21 parelles de mentoria aquests dos cursos.

Jordi Feu, responsable del projecte Rossinyol de la Universitat de Girona, destaca en aquests 10 anys d’existència com la participació “ha anat molt més enllà de la simple execució de la tasca de mentoria. La voluntat, el cor i l’entusiasme de totes les parts implicades ha permès que el projecte hagi teixit complicitats i confiança, bàsiques perquè el projecte no hagi esdevingut rutinari i tingui ales per continuar volant”.

De la seva banda, Oriol Amorós, Secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Govern de la Generalitat de Catalunya, valora que “el Rossinyol és un bon exemple de com la mentoria social pot ajudar a evitar el risc que la desigualtat que pateix la població immigrada es transmeti a la següent generació. Mentoria per aixecar les expectatives que tenim sobre els més vulnerables. Expectatives altes en tothom per assolir la igualtat. Ens calen projectes com aquest per a que la diversitat mai s’identifiqui amb desigualat.”