.

Aquest dimecres 6 de març, primera jornada especialitzada i oberta a juristes, estudiants i professionals de l'àmbit social

Aquest dimecres 6 de març, primera jornada especialitzada i oberta a juristes, estudiants i professionals de l’àmbit social

La demanda de serveis socials està clarament en alça a la nostra societat i cada vegada s’han de coordinar més recursos i professionals de sectors ben diversos per atendre persones que presenten unes necessitats específiques en àmbits com la infància, la joventut, la gent gran, la discapacitat, l’estrangeria, el gènere, les addiccions, l’emergència habitacional, la pobresa energètica o la pobresa, entre molts altres.

Dotar aquest gran àmbit d’experts de coneixements sobre el marc jurídic d’atenció a la persona és tot un repte i alhora una oportunitat per als professionals del sector que, bé a través de les institucions, les universitats o de les entitats del sector, treballen en l’atenció a la dependència i a l’autonomia personal en tots els àmbits poblacionals.

És per això que l’àrea social de la Xarxa de Santa Tecla, col·laboradora de la Càtedra d’Inclusió Social de la URV, i la Càtedra d’Estudis Jurídics Locals Màrius Viadel i Martín de la URV, han programat la primera jornada El règim jurídic de l’atenció a la persona en matèria social, que tindrà lloc aquest dimecres 6 de març a l’Aula Magna del Campus Catalunya de la universitat tarragonina.

L’objectiu de la jornada, pionera a les nostres comarques, és l’anàlisi de l’ordenament jurídic sectorial de l’atenció a la persona en matèria social, que requereix especialistes en el món del dret que operin tant en l’àmbit de les administracions públiques i llurs sectors dependents, com en l’àmbit del tercer sector i en l’àmbit privat.

La jornada és d’inscripció gratuïta i està destinada a directius, tècnics i lletrats de l’àmbit jurídic; així com a directius i tècnics de l’àmbit dels serveis socials d’administracions públiques, en particular, locals. També a assessors jurídics d’entitats del tercer sector, responsables de programes, centres i entitats de l’àmbit social, advocats en exercici professional i graduats socials, tècnics en relacions laborals i ocupació, i estudiants de la Facultat de Ciències Jurídiques, especialment dels ensenyaments de treball social, educació social i dret.

Parlem d’un camp relativament nou, ja que no va ser fins a l’any 2006, amb la llei espanyola 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, que a Espanya i a Catalunya l’atenció a la dependència esdevé un dret ciutadà que es basa en els principis d’universalitat, igualtat i equitat; que superen el caràcter assistencial que tenia fins al moment. A Catalunya, aquestes competències en serveis socials són exercides per l’Administració de la Generalitat, els consells comarcals i els municipis, en principi, amb més de 50.000 habitants.

Tenint en compte la creixent demanda de serveis i la necessària professionalització d’un sector que fins ara ha estat molt enfocat  des de l’associacionisme, la URV i la Xarxa de Santa Tecla consideren que cal obrir la porta a la formació de nous professionals jurídics especialitzats en l’àmbit social a escala global per garantir el bon desenvolupament d’un sistema de serveis que serà cabdal en el futur de la nostra societat. I amb aquest objectiu es posa en marxa aquesta primera jornada com a embrió de futures accions formatives reglades.

La jornada començarà a les 9 hores. La seva inauguració estarà presidida per María José Figueras i Salvat, rectora de la URV; Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona; Francesc Iglesies, secretari d’Afers Socials i Famílies del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, i per Joan Maria Adserà, president de la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla.

/* JS para menú plegable móvil Divi */