.

El ministre ha rebut una samarreta del Nàstic de part del president, Josep Maria Andreu, i un llibre sobre la història de l’entitat. Foto: Tarragona21

La visita del ministre d’Esports, Cultura i Educació, Íñigo Méndez de Vigo, a Tarragona dins del tret de sortida de la recta final cap als Jocs Mediterranis ha tingut tocs personals, anecdòtics i polítics que han servit, en el seu conjunt, per marcar presència de l’Estat a Catalunya i inaugurar formalment, i amb placa inclosa, los obres de remodelació del Nou Estadi, destinat a acolir la inauguració i la cloenda de la cita esportiva. Declarant-se nastiquer “quan, de petit, passava les vacances a la platja de Coma-ruga”, trobant-se per primer cop des de feia anys amb una cosina segona que l’ha vingut a saludar a peu de gespa, i atent als més mínims detalls per demostrar la implicació del govern espanyol, Méndez de Vigo ha jugats amb els gestos.

Placa commemorativa d’una remodelació del Nou Estadi que ha costat 1,7 milions d’euros.

Part del seu parlament ha estat en català, no ha volgut anar més enllà de l’estrictament necessari en temes de política catalana (veure peça adjunta) i ha considerat els Jocs d’enguany com “hereus de tot el que l’esport ha aconseguit des dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992”. “El treball conjunt entre administracions és la millor resposta al que els ciutadans reclamen de nosaltres, que és treballar pel bé comú”, ha afirmat en presència del secretari general de l’Esport de la Generalitat, que feia costat a una comitiva que també integrava el president del Consejo Superior de Deportes per no deixar dubtes sobre l’aposta comú pels Jocs.

“Vam retrassar un any els Jocs per agafar més força i més finançament”

Conscient de la carrera d’obstacles que han anat saltant els Jocs, Méndez de Vigo ha considerat “encertada la decisió que juntament amb l’alcalde i el president del Comitè Olímpic Espanyol vam prendre d’endarrerir un any els Jocs per agafar més força i més finançament”. El relat del viatge a l’agenda dle ministre era el de venir al Nou Estadi i “després a la piscina olímpica per veure com el que en el principi era un projecte s’acaba materialitzant. Estic convençut que d’aquí a l’inici dels Jocs acabarem totes les obres i farem uns grans Jocs”, Méndez de Vigo ha jugat continuament amb els “referents” de Barcelona’92 i dels Jocs celebrats a Almeria el 2005. “Els Jocs de Tarragona viuen i beuen d’aquelles fonts”.

“A la vida hi ha temps per a tot: per fer política i per disfrutar de l’esport”

Amb vocació de mantenir un perfil baix en el camp de la política per no trepitjar titulars destinats a l’esdeveniment que s’ha de dut a terme aquest estiu a Tarragona, ha solventat amb diplomàcia la pregunta sobre si la situació política catalana pot tenir efectes col·laterals en el suport als Jocs. “Jo crec que l’Esport representa uns valors, els de l’esforç, del coratge” que “compartim tots. De ben segur que tots els que vinguin aquí ho faran per animar els esportists. A la vida hi ha temps per a tot: per fer política i també per disfrutar de l’esport. I jo espero que els Jocs siguin una gran festa de l’Esport”.

La factura de les obres del Nou Estadi

El ministre ha fet el repàs de l’esforç econòmic de Madrid. I els comptes li donaven 15 milions d’euros (entre ells els 2 milions procedents del patrocini de les Loteries de l’Estat), als quals cal sumar els ingressos que deixarà de percebre per haver declarat (i perllongat fins el 31 de desembre d’enguany) la declaració dels Jocs com d’especial interès. Una decisió que “permet importants execcions fiscals a les empreses privades col·laboradores i interessades en lligar la seva marca a un event internacional de primer ordre, que poden pujar fins als 25 milions d’euros”. Pel que fa a la factura que deixen les obres de remodelació del Nou Estadi, han tingut un cost d’1,7 milions d’euros i entre les millores destaquen la desaparició de les barreres arquitectòniques d’accés a Gol Nord i Preferent, nous accessos a Tribuna i  Gol Sud, millores a les llotges inferiors (42) i superiors (6), millora i ampliació dels lavabos de Tribuna, Gol Nord i Preferent Baixa i Alta, pavimentació dels espais externs i interns de l’estadi i l’enllumenat i millora de la façana, entre d’altres.

En matèria de xifres, també ha destacat “els 4.000 atletes de 26 nacionalitats, mil jutges, 7.000 voluntaris i més de 150.000 espectadors” moguts pels Jocs amb una “impacte econòmic” que tindrà com a retruc un “notable” increment de llocs de treball i de “beneficis per al sector turístic”.

Méndez de Vigo, Andreu i Ballesteros a les grades del Nou Estadi. Foto: Tarragona21

La comitiva amb la mascota dels Jocs. Foto: Tarragona21

Ballesteros: “Estem orgullosos del trajecte fet”

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, també ha fet especial esment al que els Jocs deixaran de futur. És a dir, “la col·laboració” entre administracions (citant explícitament a la Generalitat i a les diputacions de Tarragona i de Barcelona), “les pròpies inversions, la notorietat que adquirirà el territori perquè ens posarà al mapa” i l’estimulació d’oportunitats com “el turisme esportiu”. Sense oblidar l’enderrocament que suposava per ala ciutat el traçat de l’antiga N-340. “Estem molt orgullosos del trajecte fet” i de la “pinya tant de les administracions com de les empreses”, ha afegit. I això “malgrat les dificultats, que encara les hi ha encara que menors”.

Ballesteros ha fet especial esment a les dues úniques remodelacions anteriors dutes a terme en un estadi nascut el 1972 (una per rehabilitar la visera i l’altra per l’ampliació de l atribuna de preferent) i que requeria d’un lifting a fons. En aquest punt el més satisfet era el president grana, Josep Maria Andreu, que ha aprofitat per destacar la condició del Club Gimàstic “com el més antic d’Espanya”, amb campions de la mida de Gaietà Cornet i Natàlia Rodríguez, i els millors capítols de la història del futbol com l’ascens a Primera o els 11.000 aficionats que van assistir al derbi diumenge passat.

Imatge de família amb els representants de les subseus. Foto: Tarragona21

A la visita al Nou Estadi han destacat les absència ja anunciades dels representants municipals dels partits independentistes, i la presència de diferents representants de les subseus, des de l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, fins al regidor d’Esports de Reus, Jordi Cervera.

J.S.