.


Presentació de les jornades amb la directora territorial, Eva Ferran Roig, i la politòloga, Carme Vidal Estruel

Tarragona ha acollit avui la quarta jornada del cicle “L’abordatge de les violències masclistes: nous àmbits, nou paradigma” que el departament d’Igualtat i Feminismes ha organitzat en el marc del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

La jornada d’avui, ‘La violència a l’esfera política i pública des d’un enfocament interseccional’, ha aplegat a una desena d’expertes i referents, entre les quals, la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé, la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Igualtat i Feminismes a Tarragona, Eva Ferran Roig, el subdirector de Sensibilització i Prevenció de les Violències Masclistes del departament, Rubén Sánchez Ruiz, la politòloga Carme Vidal Estruel, la psicòloga i terapeuta, Hana Riyani, la periodista, Mònica Cid, i la presidenta d’H2O Col·lectiu Gai, Lesbià, Bisexual i Transsexual (GLBT) del Camp de Tarragona, Berta Mascaró.

La directora dels Serveis Territorials del Departament d’Igualtat i Feminismes a Tarragona, Eva Ferran Roig, ha encetat les jornades reconeixent l’erradicació de les violències masclistes com un dels objectius prioritaris del Departament. “Cal garantir els drets de les dones des d’una perspectiva estructural i amb un abordatge integral”, “la violència contra les dones és un instrument d’intimidació constant del patriarcat que suposa una greu violació dels DD.HH en una societat que es vol justa i radicalment democràtica” ha apuntat.

“No som prou conscients de l’exposició que significa prendre la paraula i fer un posicionament públic amb relació a les violències masclistes” ha sentenciat la politòloga especialitzada en gènere, Carme Vidal Estruel, només arrencar la seva ponència. Segons ha explicat, és important ser conscient que “totes les violències masclistes són violències que persegueixen un propòsit polític en quant busquen mantenir l’statu quo”. És dins d’aquest marc quan l’estratègia institucional per erradicar les violències masclistes no queda circumscrita a la xarxa d’atenció a les dones víctimes sinó que planteja la necessitat d’una perspectiva d’acció i d’intervenció que no posi la responsabilitat en les dones. “Per què no prenem una perspectiva de treball que s’enfoqui en la dimensió estructural i que prioritzi per sobre de tot la violència institucional?” ha plantejat la politòloga. Segons Vidal això significaria comprometre’s amb una política institucional que “tingués com a meta la desarticulació del sistema patriarcal”.

En relació amb aquesta perspectiva, la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé, ha destacat el paper que jugarà el Protocol Marc per una Intervenció amb Diligència Deguda en Situacions de Violència Masclista que ha aprovat avui el govern “a partir d’ara tots els poders públics estan obligats a complir uns estàndards en els seus protocols d’actuació i a garantir que no es produeix violència institucional vers les supervivents de violències masclistes”. La directora general ha explicat que l’objectiu del nou Protocol Marc és “acabar amb la violència institucional, i per fer-ho proporciona unes bases comunes per a la intervenció dels poders públics en l’abordatge de les violències masclistes a Catalunya, a partir d’un enfocament feminista”.

El subdirector de Sensibilització i Prevenció de les Violències Masclistes del Departament, Rubén Sánchez Ruiz, ha afegit que l’assetjament personal en l’esfera pública té a veure amb la contrareacció que patim vers els avanços de la lluita feminista, “apostem per la prevenció estructural per transformar normes socials, mandats de gènere i generar sinergies en la construcció d’una societat feminista”. A més, també s’ha aturat en el paper clau que tenen els homes en aquesta desarticulació, “la responsabilització de tots els homes en l’exercici de les violències, en la renúncia de privilegis masclistes, és el camí per acabar amb el masclisme, cal treballar per la promoció de masculinitats antimasclistes i igualitàries, des dels zero anys”.

La jornada també ha comptat amb gairebé dues hores de dinàmiques i treball en grup sobre l’Estratègia Nacional de Prevenció de les Violències Masclistes. “Estem construint una estratègia de prevenció que atacarà les causes estructurals de les violències masclistes com ara la masculinitat hegemònica o els prejudicis perquè només sumant esforços i prioritzant recursos podrem fer accions continuades de prevenció que tinguin un major impacte en la societat” ha explicat el subdirector.

A la tarda la jornada ha seguit amb la ponència ‘Reflexions, vivències i experiències entorn de la violència masclista en l’esfera pública i política’ la psicòloga i terapeuta, Hana Riyani, la periodista, Mònica Cid i la presidenta d’H2O Col·lectiu Gai, Lesbià, Bisexual i Transsexual (GLBT) del Camp de Tarragona, Berta Mascaró.

La cloenda de la jornada ha estat a càrrec de la directora dels Serveis Territorials a Tarragona, Eva Ferran Roig, i el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré Arroyo, qui ha fet una crida a “posar fi a tots els tipus de violència masclista que encara són massa presents a la nostra societat, així com a l’acompanyament de totes les dones a que denunciïn i alcin la veu contra aquestes violències”. En aquest sentit, ha deixat clar que “no n’ha de quedar cap impune” i que aquesta reivindicació ha d’interpel·lar tota la societat.

Xifré també ha recordat que el Govern treballa en una transformació feminista, “per fer avançar Catalunya i construir el país que volem”. El delegat ha explicat que aquest canvi s’impulsa a través de jornades com la que s’ha celebrat avui a Tarragona, entre d’altres accions.

Les jornades s’han tancat amb la lectura del manifest del Govern per aquest 25N seguit d’un minut de silenci i l’actuació de Teatrosfera amb ‘La Senyora X’.