.

L’Ajuntament de Salou i el Patronat Municipal de Turisme treballen per recuperar el patrimoni històric i cultural del municipi, amb l’objectiu de crear diferents rutes turístiques. Fotos: Ajuntament

L’alcalde de Salou i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, va fer una visita tècnica la setmana passada al jaciment arqueològic Vil·la romana de Barenys de Salou, “un espai que formarà part del projecte ‘Un passeig per la Història de Salou’, que té com a objectiu recuperar el patrimoni històric i cultural del municipi, per crear diferents rutes turístiques i donar a conèixer quin és el llegat amb què compta Salou, una ciutat moderna, però amb una història mil·lenària”.

El parc arqueològic de la Vil·la romana de Barenys -ubicat a la confluència dels carrers Lluís Domènech i Montaner, Antoni Gaudí i Cèsar Martinell- està format per les restes d’un jaciment d’època romana, corresponents a un edifici destinat a la producció de ceràmica que es posà en funcionament entre el segle I a. C. i I d. C. En aquest moment, els romans arribats a Tàrraco construiren nombroses viles per explotar els recursos de la zona.

El conjunt arqueològic de Barenys estava destinat a la fabricació de materials de construcció i d’àmfores per a l’exportació de vi tarraconense. Consta d’un forn per coure ceràmica que conserva completament la cambra de foc i, al seu costat, hi ha restes d’un gran espai amb columnes que correspondria als tallers on els terrissers treballarien les peces de fang.

Tot i que les restes conservades son molt reduïdes, també es considera l’existència d’una premsa per produir vi, gràcies a la troballa d’uns contrapesos que suggereixen que es tractaria d’una premsa de palanca.

Granados destaca “des de l’Ajuntament de Salou i el Patronat Municipal de Turisme, amb la col·laboració de la regidoria de Serveis Culturals i de diverses àrees municipals, estem treballant en el projecte ‘Un passeig per la Història de Salou’, que tindrà 12 etapes i explicarà des de la formació geològica del Cap Salou, al període Juràssic mitjà, passant per Kallipolis, 400 anys abans de Crist; el segle XII, quan Alfons I atorga la Carta de Població, al 1194; el Renaixement, al segle XVI, amb moments històrics relacionats amb els pirates; i fins a la història moderna, on el port natural de Salou té un paper molt destacat a nivell de tot Catalunya.

Redacció