.

Xiquets i xiquetes del col·legi Sant Llàtzer de Tortosa interactuant amb el Ninus. Foto: URV

L’aprenentatge en contextos no formals, la utilització de metodologies actives d’aprenentatge i la incorporació de la competència digital a les capacitats que ha de tenir un docent són els canvis que afronta no només el món educatiu sinó també altres àmbits que fomenten la formació, com ara les empreses. En aquest escenari, que les mesures preses per fer front a la COVID-19 ha accelerat, la URV ofereix tant titulacions com recursos que estan a l’abast no només del professorat, sinó també d’altres perfils professionals.

Màster interuniversitari en Tecnologia Educativa: E-learning i Gestió del Coneixement

Des de fa dues dècades, la Universitat coordina el Màster interuniversitari en Tecnologia Educativa: E-learning i Gestió del Coneixement, que cursen professionals d’àmbits diversos, des de l’educació fins a l’enginyeria i la psicologia, per organitzar la formació a les empreses i que els treballadors de diferents perfils incorporin la tecnologia. Ho afavoreix la virtualitat, l’oferta d’assignatures optatives i el Treball de Fi de Màster, que permet formar-se en un itinerari professionalitzador divers.

Aïda Ralda, per exemple, està a punt de presentar el seu Treball de Fi de Màster, que li ha permès concloure, a través del vídeo-anàlisi, com un sistema de projecció interactiva que converteix el nen o l’usuari en protagonista del contingut, el Ninus, pot millorar la competència matemàtica i la lingüística i comunicativa en un context d’educació no formal.

Aplicabilitat dels estudis

Aïda Ralda és exestudiant dels graus d’Educació Infantil i d’Educació Primària de la URV i una de les tres impulsores de l’start-up Learn it!, una cooperativa de serveis educatius que ofereix, entre d’altres activitats extraescolars. Aquesta activitat li ha permès tant fer l’anàlisi per al Treball de Fi de Màster com després aplicar els resultats una vegada demostrat que aquest sistema millora també la motivació i el procés d’aprenentatge. El mateix màster li ha obert la via per continuar la recerca a través del doctorat, tot i que el curs vinent també serà mestra en una escola i continuarà amb l’activitat de la cooperativa.

Els mateixos estudiants i exestudiants, com també els centres educatius del territori poden tenir accés al Laboratori d’Educació i Tecnologia (ETLAB) del campus Terres de l’Ebre, un equipament que compta amb unes 150 eines tecnològiques per testejar les possibilitats didàctiques.

Postgrau Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement

A més a més, es posarà en marxa el postgrau Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement i la primera aula RTC (Reinvent The Classroom) vinculada a una universitat de Catalunya, el proper curs 2020-2021.

El postgrau, que és semipresencial, està dirigit als graduats i graduades de diferents àrees del coneixement amb interès per innovar en el procés d’ensenyament i aprenentatge mitjançant les Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement (TAC). Es proposen les TAC com a eix transversal en el disseny, la programació, la dinamització i l’avaluació de projectes educatius, pedagògics i d’intervenció social de serveis a les persones. També s’ensenyarà a fer servir aquestes eines en la gestió d’equipaments, programes i activitats de caire lúdic, social i cultural, adreçats al desenvolupament personal i comunitari i per a realitzar assessoraments, dissenys, i gestions de projectes.

Aula Reinvent The Classroom

L’aula RTC té per objectiu que els estudiants desenvolupin habilitats i competències necessàries avui i en el futur. Es tracta d’un espai multifuncional que s’adapta a diferents metodologies de treball, implementant la interdisciplinarietat, el treball cooperatiu, la interacció de grup i la social adequades a les noves maneres d’aprendre. Aquesta aula està pensada perquè tant els estudiants del nou postgrau Tecnologies de l’Aprenentatge i el Desenvolupament com els dels diferents graus d’Educació la facin servir per dissenyar seqüències didàctiques innovadores que s’acabin implementant als centres educatius del territori.

Actualment, només n’hi ha catorze en tot l’Estat i la dde la URV és la segona vinculada a una universitat, després de la Complutense de Madrid.

Els graus, la base de la formació dels mestres del futur

Per als que tenen clar que volen ser mestres, la URV farà un pas important amb l’arrencada del doble grau d’Educació Infantil i d’Educació Primària al campus Terres de l’Ebre el proper curs. Ja s’ofereix al campus Sescelades (Tarragona) amb la menció en anglès i se suma a la resta de graus de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia.

Redacció