.

Recreació de Zona Zàlata i l’Aula de Teatre. Foto: URV

L’edició 2020 del Festival Romà de Tarragona, Tarraco Viva, arriba la propera setmana amb una adaptació dels formats i de la temàtica després que hagués d’anul·lar-se a causa de la pandèmia la passada primavera. Com cada any, però, investigadors de la Universitat i l’Aula de Teatre de la URV hi prenen part aportant els seus coneixements, aquesta vegada sobre com vivien a l’antiga Roma les pandèmies, els desastres i infortunis, les diferències entre les elits i la majoria de la gent i com aquests van saber ser resilients.

Precisament “La resiliència i la solidaritat a l’Antiga Roma” és el tema de l’acte inaugural, un debat moderat pel periodista Enric Calpena en el qual hi participa el catedràtic d’Història Antiga de la URV, Joaquín Ruiz de Arbulo, junt amb Irene Cordón, egiptòloga, i Jaume Descarrega, psicòleg i també professor de la Universitat. Tindrà lloc a la torre de Minerva de les Muralles, diumenge 11 d’octubre a les 11 h, i es retransmetrà en directe.

Ruiz de Arbulo, que és director del grup de recerca SETOPANT (Seminari de Topografia Antiga), participa en diferents activitats més:

  • Dilluns 12, a les 12 h, al Centre d’Entitats L’Era d’Altafulla amb la xerrada “Vil·les romanes. El refugi dels poderosos en temps d’epidèmies”.
  • Els dies 13, 14, 15 i 16 d’octubre a les 19 h al web de Tarraco Viva, ofereix un cicle sobre quatre aspectes del dia a dia de l’Antiga Roma: l’habitatge, la salut, el treball i el lleure.
  • Dimecres 14, a les 19h per streaming, fa la xerrada “Euploia, bona travessia”, sobre la mitologia nàutica que pescadors i mariners mediterranis, fenicis, púnics, grecs i romans van crear per assegurar la pau amb els déus i la fortuna de les seves empreses.
  • Dijous 15 d’octubre a les 19 h a l’Antiga Audiència, conversa amb el periodista Ricard Lahoz sobre la vida diària a la capital de l’Imperi “Viure i sobreviure a l’Antiga Roma”.
  • Dissabte 17 d’octubre a les 12 h, condueix “L’enigma de la Torre dels Escipions”, una visita al monument.

Assaig de ‘Carpe Diem. Una pantomima, un sopar entre la vida i la mort’, la reconstrucció històrica que l’Aula de Teatre i la Zona Zàlata duran al festival Tarraco Viva 2020. Foto: URV

Recreació històrica sobre la vida i la mort

Aula de Teatre de la URV i Zona Zàlata produeixen i interpreten Carpe Diem. Una pantomima, un sopar entre la vida i la mort. És una reflexió distesa i divertida sobre el concepte que els romans tenien de la mort i de la vida i també sobre un dels seus millor plaers: els menjars, en què el vi i la disbauxa els connectava amb la supervivència. La comèdia presenta una situació de fam en què els actors poden sobreviure gràcies als poderosos i deixa veure com el temps ens iguala a tots, amb pandèmia o sense, amb fam o sense, amb poder o sense.

Hi haurà tres passis: diumenge 11 i dissabte 17, a les 20 h al pati de la Casa Canals de Tarragona, i dilluns 12, a les 12.30 h a Vila-rodona.

La reconstrucció històrica que l’Aula de Teatre porta cada any al Festival Tarraco Viva es prepara durant el curs al Laboratori de Teatre Clàssic Romà, un espai de creació i recerca teatral, que aquest curs obrirà inscripcions al desembre i començarà el proper gener.

De la llengua llatina a la llengua catalana

El professor Pere Navarro també serà present al festival amb la xerrada “In rusticam romanam linguam. De com la llengua llatina es va transformar en la llengua catalana”, que tractarà sobre els canvis que van fer possible que la llengua llatina modifiqués la seva estructura i es diversifiqués en el conjunt de llengües neollatines. Dimecres 14 d’octubre, a les 19 h al Casal de Vila-rodona.

Totes les activitats d’aquesta edició del festival, tant les presencials com els directes amb assistència virtual, seran gratuïtes amb reserva prèvia a través del web del festival, www.tarracoviva.com, que es pot fer a partir d’aquest 8 d’octubre

Redacció