.

És la primera monografia publicada fruit de les jornades Abrils de l’Hospital que es van celebrar a la URV i a l'Institut Pere Mata el 2016

És la primera monografia publicada fruit de les jornades Abrils de l’Hospital que es van celebrar a la URV i a l’Institut Pere Mata el 2016

Imago civitatis. Hospitales y manicomios en Occidente, coordinat per Josep M. Comelles, Josep Barceló Prats (tots dos de la URV) i Antonio Conejo (UB), neix a partir de la celebració del V Simposi Internacional Els Abrils de l’Hospital, el tema central del qual va ser «Història i Etnografia Hospitalàries». El llibre l’han editat Publicacions URV i Edicions UB.

La trobada, que va tenir lloc a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i a l’Institut Pere Mata de Reus el 2016, va posar en relació estudiosos i investigadors de diferents àmbits i adscripcions per ajudar a visibilitzar les potencialitats de l’estudi històric dels hospitals fent més transparents els límits entre la història, les ciències socials i els estudis culturals.

Des de l’Edat Mitjana, les institucions públiques d’assistència han tingut i continuen tenint un paper fonamental i actiu en la configuració de l’espai urbà, social, cultural, econòmic i polític, ja que són peces clau per a la reproducció de la mateixa idea de “comunitat” o de “ciutat”. Per aquest motiu, el seu estudi històric s’ha convertit en un observatori privilegiat, per la pròpia naturalesa d’aquests establiments, per capturar realitats impossibles d’entreveure des d’altres escenaris de la ciutat.

Des d’un punt de vista metodològic, les eines tècniques que deriven de l’etnografia són vistes cada dia amb més interès pels historiadors tant pels seus efectes en la narrativa històrica com per l’ús, cada vegada més freqüent, de fonts específicament etnogràfiques o de naturalesa etnogràfica, com hem assenyalat anteriorment.

És per això que, aquest  llibre ha de considerar-se, en bona part, una obra coral que supera, sobradament, la frontera entre història general i història de la medicina, per  incloure en ell especialistes de tots dos camps al costat d’historiadors de l’art  i del patrimoni, urbanistes i arquitectes, antropòlegs i altres científics  socials.

A partir de algunes aportacions a la trobada, el llibre s’ha organitzat en dos àmbits. En primer lloc, amb el títol «L’hospital  com espai de producció simbòlica», s’engloben ponències presentades a la Universitat Rovira i Virgili centrades en hospitals generals.

En segon lloc, sota el títol de «Els  espais de la bogeria», es troben les que s’ocupen dels manicomis  i la seva crisi i que van ser presentades a l’Institut Pere Mata de Reus. Amb aquesta distinció s’abasten dues realitats històricament diferenciades i que, al mateix temps, han donat lloc a línies complementàries de recerca, encara que en pràcticament totes poden observar-se l’articulació entre etnografia i historiografia.

La primera presentació del llibre es va fer aquest divendres passat a la Llibreria Documenta de Barcelona i es presentarà a Tarragona el dilluns, 25 de març, a les 11.00 del matí  a la sala de graus del campus Catalunya. La presentació anirà a càrrec del catedràtic d’Història del Dret i de les Institucions de la Universitat Rovira i Virgili, Antoni Jordà i comptarà amb la presència dels curadors de l’obra.