TOTS 21

El personatge, durant una ruta pilot que es va fer amb alumnes de l’nstitut Pons d’Icart de Tarragona. Foto: URV

La Part Alta de Tarragona serà testimoni del renaixement d’un personatge il·lustre de la ciutat. Es tracta de Lluís Pons d’Icart (Tarragona 1520- 1578), jurista, apassionat per l’epigrafia i considerat el precursor de l’arqueologia moderna. La seva figura torna a cobrar vida 500 anys després de la mà de l’actor Jaume Martell, que interpreta aquest tarragoní del segle XVI durant una ruta teatralitzada d’una hora i mitja que permet conèixer qui era Pons d’Icart i quin va ser el llegat que va deixar a la ciutat i al món de l’arqueologia i l’epigrafia. La iniciativa, impulsada per la Unitat de Cultura Científica i la Innovació de la URV (ComCiència), s’estrena oficialment el proper dissabte 15 de maig, en una ruta oberta a la ciutadania, amb places limitades i amb inscripció prèvia.

Aquesta iniciativa ha rebut el suport de la Diputació de Tarragona i de la Fundación Española para la Ciencia i la Tecnología, del Ministerio de Ciencia e Innovación.

A través d’aquesta ruta, es desvetlla la història de Pons d’Icart, que va reivindicar i documentar la grandesa de Tàrraco i va assentar les bases d’una disciplina que en la seva època encara no tenia nom: l’arqueologia. La seva tasca documental va quedar plasmada al Llibre de les grandeses i coses memorables de Tarragona, que va publicar el 1572. En aquesta obra descriu l’estat de conservació de les principals restes romanes que es coneixien a la ciutat i que en aquella època eren menystingudes. Va escriure també un compendi dels escrits gravats en pedra que hi havia a la ciutat i que en molts casos es reaprofitaven com a material de construcció. La visita també permet entendre el context històric en què va viure Pons d’Icart: l’època del Renaixement, el Concili de Trento, la Contrareforma o la revolució científica, en uns anys convulsos marcats pels atacs dels corsaris a la costa mediterrània.

La ruta, pensada tant per a estudiants com per al públic general, recorre diferents espais emblemàtics de la ciutat com l’Amfitatre o el Circ, així com diversos racons de la Part Alta que guarden relació amb el personatge. Ja s’han fet algunes sessions pilot amb l’alumnat i professorat de l’institut Pons d’Icart de Tarragona i també amb experts en el personatge i en l’època històrica, que han col·laborat en la confecció d’aquesta activitat. Des de la URV s’oferiran rutes obertes per a la ciutadania i per a escolars durant les properes edicions de la Setmana de la Ciència, la Nit Europea de la Recerca i en altres moments de l’any.

La seva confecció de la ruta ha estat possible gràcies a les aportacions de diferents persones expertes en el personatge i docents de l’Institut Pons d’Icart de Tarragona. També hi col·laboren l’Ajuntament de Tarragona a través del Museu d’Història de la ciutat, el Museu Bíblic Tarraconense i el Centre Tarraconense El Seminari.

La primera ruta oberta a la ciutadania es fa aquest dissabte 15 de maig a les 11 del matí. Per inscriure-s’hi cal enviar un correu electrònic a comciencia@urv.cat indicant el nom i cognom de les persones interessades, – l’edat en cas que hi hagi menors- i un telèfon de contacte. Les places són limitades.

Redacció