.

.

TOTS 21

La rectora de la URV, María José Figueras, i el doctor Urbano Lorenzo, que ha impartit la lliçó inaugural del curs acadèmic. Foto: Eloi Tost

La URV ha encetat aquest matí formalment el curs acadèmic amb un 3% d’increment de les matriculacions de grau (fins a un total de 12.125 alumnes) i un 6,3% de màster (1.940), tot just coincidint amb les noves mesures del Procicat que permeten el 100% de presencialitat a les aules a partir d’aquest mateix divendres. La rectora, María José Figueras, ha assenyalat que el pas del 70% a la plena ocupació «serà fàcil», fins al punt que la capacitat d’adaptació ha deixat «coses que han vingut per a quedar-se». En aquest sentit ha apuntat que diversos ensenyaments mantindran les classes virtuals especialment en assignatures optatives, en funció del grau de disponibilitat tant del professor com de l’alumnat. Una opció atractiva en casos d’estudiants estrangers o persones que treballen.

Deixant clar que el grau de vacunació en tot l’àmbit universitari és «molt alt», entre altres coses perquè els estudiants que volen viatjar o anar a Erasmus entenen la necessitat de tenir la pauta completa, ha defensat el manteniment de la mascareta pràcticament ja com a «un element del vestuari». La incidència del virus ha estat present en aquest inici de curs acadèmic, més enllà de les declaracions en roda de premsa d’aquest matí, perquè la persona destinada a fer la conferència inaugural ha estat el doctor Urbano Lorenzo Seva. Prenent el relleu del matemàtic i físic Àlex Arenas, centrat a predir incidències de la covid-19 amb models matemàtics, la d’avui ha anat més enllà de les estadístiques i s’ha centrat en com fer front a les possibles seqüeles emocionals i psicològiques que ha deixat el confinament.

El catedràtic de Metodologia de les Ciències del Comportament, del Departament de Psicologia de la URV ha estat present també el contacte informatiu previ a l’acte més formal que ha comptat amb la presència de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. Transformant les dades fredes en emocions i sentiments, Lorenzo ha reconegut que la unitat de suport psicològic creat a la universitat va detectar que els estudiants de primers cursos es veien més afectats per situacions d’estrès -curiosament els de Ciències de la Salut més que els altres-, així com bona part dels professionals de l’educació. El següent pas és utilitzar ara la universitat com centre referencial per a «generar un corpus de coneixement d’excel·lència» que pugui marcar pautes d’intervenció en l’àmbit preventiu.

Figueras ha aprofitat la presència dels periodistes per anunciar diverses novetats pel que fa al dia a dia de la URV. Recordant l’aposta per la Formació Dual iniciada des de la Facultat de Química (i animant a altres facultats com la Comunicació a fer també aquest pas de col·laboració amb empreses), ha mostrat la seva satisfacció per la posada en marxa de l’Enginyeria de Matemàtiques i Física de cara retenir al territori tots aquells que es buscaven la vida fora (les 20 places oferides s’han completat), així com la d’Administració i Direcció d’Empreses i Màrqueting pilotada conjuntament amb el centre associat ESIC de Barcelona (18 places, de les quals 12 a Bellissens i els 6 restants a les Terres de l’Ebre). En aquest darrer cas, però, la rectora ha lamentat la manca de temps per poder dur a terme una campanya informativa de pes de cara a completar les expectatives.

J.S.