.

Són els resultats d’un estudi observacional amb participants sans i en edat reproductiva per tal d’esbrinar l’associació entre els patrons dietètics saludables i la qualitat espermàtica

Són els resultats d’un estudi observacional amb participants sans i en edat reproductiva per tal d’esbrinar l’associació entre els patrons dietètics saludables i la qualitat espermàtica

La infertilitat és un problema greu de salut pública als països occidentals. Afecta el 15% de les parelles en edat reproductiva, i en aproximadament la meitat dels casos hi ha implicats factors masculins, entre els quals s’hi inclou la disminució de la qualitat espermàtica.

Nombrosos estudis han posat de manifest que als països occidentals la qualitat del semen s’ha reduït gairebé a la meitat els darrers 40 anys. Aquesta disminució s’ha relacionat amb un estil de vida no saludable relacionat amb l’exposició a situacions d’estrès, el consum de drogues, tabac o alcohol, o el seguiment de dietes no saludables.

La Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (a havia descrit que alguns aliments de la dieta i alguns nutrients s’associaven amb una millora o empitjorament de la qualitat espermàtica i/o fertilitat, tot i això encara hi havia una falta d’evidència científica sòlida sobre el paper dels patrons dietètics en els paràmetres espermàtics.

Ara, investigadors d’aquest grup de recerca de la URV i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV), que formen part de la Red CiberObn de l’Instituto Carlos III, i de la University of Utah, han dut a terme el primer estudi observacional amb participants sans i en edat reproductiva per tal d’esbrinar si existeix una associació entre els patrons dietètics saludables i la qualitat espermàtica. Aquest anàlisi s’ha dissenyat dins del marc del projecte FERTINUTS, un estudi d’intervenció nutricional creat per avaluar els efectes del consum regular de fruits secs sobre la qualitat del semen, recentment publicat. En aquest cas es van aprofitar part dels participants que havien estat seleccionats en aquest estudi.

L’estudi es va desenvolupar sobre un total de 106 individus. Aquests resultats subratllen que una major adherència dels homes a la dieta mediterrània, rica en verdures, fruites, fruita seca, llegums, cereals i peix, s’associa a una millora de la qualitat espermàtica, i més concretament a una major motilitat, paràmetre estretament relacionat amb la taxa de fecundabilitat de la parella.

Segons els investigadors, aquest treball afegeix més evidència en relació a la importància de la dieta sobre la qualitat espermàtica, i recomana de forma manifesta la necessitat de realitzar més estudis de qualitat per tal de que, en un futur, es puguin realitzar recomanacions dietètiques a la població en general.

Els resultats del present estudi, finançat en part per l’International Nut and Dried Fruit Council (INC), realitzat pel doctor Albert Salas-Huetos, investigador post-doctoral actualment treballant en la University of Utah, i liderat per la investigadora Mònica Bulló, professora agregada i Jordi Salas-Salvadó, catedràtic i director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV i cap del grup CiberObn, han estat publicats en la prestigiosa revista científica Scientific Reports (Nature Publishing Group) aquest març.