.

Prop de 280 alumnes hauran participat en les conferències i tallers i s'han informat sobre les sortides laborals del grau de Llengua i Literatura Catalanes

Prop de 280 alumnes hauran participat en les conferències i tallers i s’han informat sobre les sortides laborals del grau de Llengua i Literatura Catalanes

Motivar l’alumnat de batxillerat en l’estudi de la literatura catalana i orientar-los sobre les sortides professionals que té el grau, a la vegada que se’ls ajuda a preparar els continguts que hauran d’estudiar per a la Prova d’Accés a la Universitat (PAU) d’aquest curs. Aquest és el triple objectiu de la II Jornada de Potenciació de la Literatura Catalana que s’han fet aquest matí al campus Catalunya i que es repetiran el proper 27 de febrer.

En total hauran passat, entre avui i el proper dimecres, 280 estudiants de 2n de batxillerat per les conferències i tallers pensats pel Departament d’Educació, l’ICE i professorat del Departament de Filologia Catalana de la URV. Especialistes de la Universitat com ara les professores Montserrat Palau i Montserrat Corretger han estat les encarregades de donar el context als alumnes sobre les obres de Maria Aurèlia Capmany i Josep Carner, respectivament, sobre les quals s’examinaran a la Selectivitat.

El recorregut a través de tres tallers i una ruta literària intenta mostrar als alumnes totes les utilitats de la literatura. Precisament sobre Maria Aurèlia Capmany ha tractat la gimcana en la qual han participat al CRAI, on s’hi conserva el Llegat Vidal-Capmany: reconèixer les obres de l’escriptora o ordenar cronològicament fets de la seva biografia a partir dels documents i la cerca bibliogràfica han estat algunes de les proves. Josep Cazorla, responsable del manteniment de l’arxiu, els ha explicat la importància de la figura de Capmany i també de Jaume Vidal Alcover: “Gràcies a les traduccions de tots dos, van entrar obres estrangeres a Catalunya durant la dictadura del general Franco i van contribuir al ressorgiment de la cultura catalana”.

Els alumnes també han creat cançons de hip hop. Sota la batuta del professor d’institut, Jordi Martí, han repassat algunes cançons de grups actuals per fixar-se en la mètrica, han rapejat el poema Excelsior, de Joan Maragall, i finalment han fet la seva pròpia creació a contrarellotge, com la de les alumnes de l’Institut Ramon Berenguer IV de Cambrils: “Ella sap que és poderosa/ i ho demostra mentre canta./ No és no,/ que et quedi clar./ Ja fa temps/ que no s’espanta”.

Ex estudiants del grau de Llengua i Literatura Catalanes que treballen en llocs diversos han explicat als alumnes de batxillerat les diferents opcions que tenen si escolleixen aquests estudis. Una cosa és clara, els ha anunciat Albert Salas: “feina en tindreu” perquè el de graduat en Llengua i Literatura Catalana és un perfil que té demanda. Com a exemple, els que avui s’han adreçat als futurs universitaris: gestora cultural, professora de català a l’estranger, professor d’institut, tècnic de serveis educatius, lingüista i escriptor.

/* JS para menú plegable móvil Divi */