El congrés Baekeland 2019 està patrocinat per associacions i empreses com AEQT, ChemMed, Eurecat, Corbion, Ercros, Procter & Gamble, Mettler Toledo, Polymers (MDPI), Benmayor-Aismalibar, Specific Polymer, Associació Europea de Resines Fenòliques (EPRA), la Real Sociedad Española de Química i la Societat Catalana de Química. Aquest congrés compta amb l’auspici de l’European Polymer Federation.

Un documental sobre el descobriment de la baquelita

El descobriment de la baquelita va marcar un abans i un després en la recerca de nous materials. Va ser la primera materia plàstica totalment sintètica anomenada així en honor al seu creador, el belga Leo Baekeland. És una resina fenòlica que actualment encara té infinitat d’aplicacions. Aquest material pot ser emmotllat a mesura que es forma i esdevé dur en solidificar. És aïllant de l’electricitat, resistent a l’aigua i als solvents, i  fàcilment mecanitzable. A principis del segle XX va ser àmpliament utilitzat per a les carcasses de telèfons, interruptors, i fins avui en dia encara sutilitza per a fer nanses de cassoles i recobriments.

Durant la inauguració del congrés, el besnét de Baekeland, Mr. Hugh Karraker, ha presentat un documental que explica la història del descobriment d’aquest material, el primer polímer totalment sintètic molt apreciat per la seva duresa. En el mateix acte,  Reindert Root, també ja presentat la Bakelite Amsterdam Collection, d’objectes fets amb aquest material, de la qual n’és ell el fundador.