.

Pere Granados, avui a l’Ajuntament. Foto: Tots21

Salou comença a recollir el que porta uns anys sembrant en matèria de turisme sostenible, intel.ligent i desestacionalitzat. Aquest dimecres rebia una de les notícies de l’any en convertir-se en un dels municipis catalans que més diners rebrà de la Unió Europea dels famosos fons Next Generation destinats a l’apartat de turisme sostenible.

És possible un turisme sostenible a Salou? La UE ha dictaminat que sí i de la mà del Govern central -el govern català continua desaparegut- ha assolit la fita de veure aprovada una partida que sentarà les bases a la trasformació sostenible i intel.ligent de la ciutat turística.

L’alcalde, Pere Granados, ha volgut mostrar musculatura en una roda de premsa convocada avui per anunciar el que ja s’havia conegut el dia abans, però sense massa detalls. Granados ha tret el bisturí i ha obert en canal les ajudes que rebrà el consistori. Els darrers anys, Granados s’ha convertit en un dels grans protagonistes del canvi de mentalitat que els grans thinks tanks estan elaborant arreu per transformar el turisme de masses en un turisme sostenible.

Granados ha executat els darrers temps una estratègia d’acostament íntim al Govern central -veritable vehiculador i avalador de les ajudes europees-, que ha fet que es visquessin episodis com que la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, visités Salou en un fet inusual, amb la finalitat de conèxier els seus projectes en turisme sostenible i intel.ligent. O que el director de Turisme del Govern central, Fernando Valdés, rebés l’alcalde. O que el mateix Granados fos cada any un dels ponents estrella de la conferència sobre turisme que se celebra a les Illes Canàries, on abundava en la seva tesi del turisme sostenible, intel.ligent i desestacionalitzat. Fins i tot destacats responsables d’oficines turístiques públiques de l’Estat espanyol eren convidats a llegir el pregó de la Festa Major de Salou. No era endevades.

Una estratègia per terra, mar i aire

Ha estat una estratègia d’atac per terra, mar i aire que ara veu els seus primers grans fruits i que es traduiran en el finançament de la conversió en peatonal de l’avinguda Carles Buïgas, la creació de 12 quilòmetres de carrils bici a la ciutat o la instal.lació de tres aparcaments disuasoris, entre d’altres propostes aprovades.

Així, l’alcalde de Salou ha presentat avui els projectes del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions de Salou, que reben finançament, mitjançant la convocatòria extraordinària Estrategia de Sostenibilidad Turística en Destinos del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo

L’objectiu és ‘augmentar la qualitat de vida de residents i l’experiència dels visitants, mitjançant el desenvolupament de plans estratègics per a la transformació de Salou en un municipi sostenible i intel·ligent’. Salou treballa per la transformació “integral, transversal i global” del municipi; per ser “sostenible, intel·ligent i desestacionalitzat”, ha destacat.

Tots els projectes presentats que s’integren en els 4 diferents eixos de la convocatòria han estat mereixedors d’un finançament de 6 MEUR.

Els projectes que es financen

El primer projecte és el de remodelació verd/blau de parcs i places. En aquet cas, seran finançats 1.100.000 €. L’actuació és sobre 11 espais urbans i consisteix en l’adequació per a l’ús públic, millora de la urbanització i equipament urbà i renaturalització amb implantació de vegetació i arbrat autòcton, millor adaptat a les condicions hídriques i climatològiques locals.

Els espais concrets que es milloraran són: l’Avinguda del Batlle Pere Molas, la Plaça d’Andalusia, la Plaça de la Pau, la Plaça de la Província, la Plaça Sant Jordi, la Plaça de la Corona d’Aragó, la Plaça de Cala Crancs (Cap Salou) la Plaça de la Sardana, la Plaça de Lluís Braille, el Parc Manel Albinyana i el Parc de les Pedreres.

L’objectiu és treballar, en l’àmbit de la sostenibilitat, en la recuperació dels espais públics a favor de les persones, la qual cosa incrementarà la seva qualitat de vida.

El segon eix és la millora de l’eficiència energètica, pel qual s’ha dotat de 3 MEUR per continuar amb la segona fase de l’Avinguda Carles Buïgas, una zona que té una forta activitat econòmica que es veurà reactivada, quant a transformació de l’espai públic en benefici de les persones.

En aquest eix també cal destacar el projecte d’implantació de carrils bici urbans, 12 km, dotats de 700.000 euros. L’objectiu és la mobilitat sostenible i reduir la presència de carboni al municipi de Salou, i disminuint la presència de vehicles rodats.

El tercer eix és la transició digital, un pla emmarcat en el Salou Smart Turístic. La fase II del projecte d’implementació de la Plataforma de Destinació Turística Intel·ligent (DTI), amb un pressupost de 250.000 euros. L’Ajuntament es dotarà de les eines necessàries per a la creació de l’Open Data Salou Turístic.

En aquest eix s’hi inclou, també, el projecte de generació de nous continguts digitals, amb un pressupost de 100.000 euros; i el projecte de gestió de la mobilitat al municipi, amb un pressupost de 250.000 euros, que ajudarà a desconcentrar l’espai públic i al fet que els sectors econòmics dels diferents punts de Salou es puguin beneficiar de la presència dels turistes.

Pel que fa al projecte de generació de nous continguts digitals, servirà per dotar de contingut històric el Camí de Ronda, com a producte turístic.

El quart i darrer eix és la competitivitat turística. Cal dir que en aquest punt Salou va presentar projectes d’aparcaments dissuassius, intel·ligents i sostenibles, amb una dotació de 600.000 euros. S’habilitaran diverses àrees d’aparcaments de vehicles, per reduir la petjada del carboni a Salou, al carrer Pompeu Fabra, a l’avinguda de les Pedreres; al carrer Carles Roig; al carrer Barenys i Avinguda Joan Fuster / Passeig del 30 d’Octubre.

L’alcalde de Salou ha manifestat la importància de “desestacionalitzar per tenir una economia sostenible” i ha assegurat que “es continuarà treballant per anar creant projectes”. Així mateix, ha agraït al secretari d’Estat de Turisme d’Espanya, Fernando Valdés, i també a la directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech, amb els seus respectius equips, “per haver valorat positivament les propostes transformadores del municipi, tenint en compte la sostenibilitat, la intel·ligència i la desestacionalització”. Ha tingut paraules d’agraïment a l’equip de govern i als tècnics municipals Ramon Tibau i Jordi Carbonell en redactar els projectes i tramitar-los.

I Granados no s’ha estat de criticar que la Generalitat no hagués optat a unes ajudes anteriors que haguessin pogut suposar l’entrada de dos milions d’euros per finançar la primera fase de Carles Buigas. Tampoc s’ha estat de qüestionar que a les fires que gestiona la Generalitat, Salou no tingui espai propi ja que defensa que les marques turístiques que busquen els visitants són les locals -Salou, Lloret, Benidorm, Torremolins, Barcelona- i no la de Costa Daurada o Catalunya.

Jaume Garcia