.

La nova tecnologia es pot aplicar fins i tot en camps d’hoquei. Foto: Covestro

La tecnologia de CO₂ de Covestro continua escrivint la seva història d’èxit. L’Oficina Europea de Patents (EPO) ha nominat als dos químics alemanys, Christoph Gürtler (Covestro AG) i Walter Leitner (Institut Max Planck per a la Conversió d’Energia Química i RWTH Aachen University), com a finalistes en la categoria d’Indústria del Premi a l’Inventor Europeu 2021 pel seu paper en el desenvolupament d’una nova tecnologia per a l’ús de diòxid de carboni (CO₂). Aquesta tecnologia permet que el CO₂ s’utilitzi com a matèria primera per a la producció de plàstics més sostenibles. En el seu procés, desplega catalitzadors químics per a impulsar reaccions entre el CO₂ i una matèria primera convencional, creant els anomenats polímers d’una manera més sostenible i econòmicament viable.

“Aquesta nominació confirma els nostres esforços per a fer que la química sigui més sostenible. Mostra el crucials que són les patents per al procés de desenvolupament d’una tecnologia”, afirma Christoph Gürtler, responsable del desenvolupament de nous processos i productes en Covestro. “És un gran honor formar part de la cerimònia de premis en nom de l’equip interdisciplinari de recerca de productes, desenvolupament de processos, màrqueting i moltes altres ments que impulsen la nostra innovació”.

Èxit en la cooperació entre la indústria i la ciència

“La indústria del plàstic pot fer una contribució significativa en la lluita contra el canvi climàtic canviant a una producció neutra en gasos d’efecte d’hivernacle. Per a aconseguir això, necessitem eliminar el petroli i utilitzar matèries primeres alternatives com el CO₂”, explica Markus Steilemann, CEO de Covestro. “La nominació al European Inventor Award és un suport a la nostra empresa com a pionera en aquest camp. M’agradaria estendre les meves més sinceres felicitacions a molts companys, inclosos els nostres socis, que van contribuir al desenvolupament de la innovadora tecnologia de CO₂, una autèntica fita en sostenibilitat”.

Els dos nominats, Gürtler i Leitner, han exercit un paper important en el desenvolupament i llançament al mercat de la tecnologia, que es va originar en la col·laboració entre la ciència orientada a les aplicacions i la indústria orientada a la recerca. La seva participació en un gran nombre de patents relacionades amb l’ús de CO2 és una prova d’això: junts, posseeixen més de 100 patents d’aquesta mena de tecnologia.

L’avanç en la recerca de catàlisi és un èxit

Covestro i la RWTH Aachen University van fundar el CAT Catalytic Center en 2007. “La comunitat científica sempre ha desitjat poder utilitzar diòxid de carboni com a proveïdor per a plàstics. Els experts han estat treballant en aquest tema durant gairebé mig segle”, comenta Walter Leitner.

El CO2 forma composts químics, però amb gran dificultat. Aquest és el problema que va haver de resoldre l’equip de Christoph Gürtler i Walter Leitner. L’equip va combinar experiència industrial i acadèmica. Gràcies a una gran quantitat de creativitat, perseverança i molts experiments amb catalitzadors, finalment es va aconseguir. L’avanç es va aconseguir controlant amb precisió la reacció entre el CO₂ i l’òxid de propilè a base de petroli en presència d’un sistema catalític personalitzat. “Col·laborem estretament per a desenvolupar el catalitzador adequat que ens va portar a l’èxit”, diu Gürtler.

Covestro ha introduït en el mercat el denominat poliol sota el nom de Cardyon®. Ja s’està utilitzant per a produir escuma tova per a matalassos, adhesius en sòls esportius, embuatats en sabates i interiors d’automòbils. Les fibres tèxtils elàstiques es troben actualment en el llindar de maduresa del mercat. Els projectes de recerca han demostrat amb èxit que el CO₂ també es pot utilitzar per a materials aïllants fets d’escuma rígida i per a tensioactius, com per exemple, en detergents.

Contribuir a la conservació de recursos i l’economia circular

L’ús de CO2 contribueix significativament a l’economia circular. Reemplaçar, en part, el petroli convencional pel CO₂ preserva els recursos. El carboni, al seu torn, roman en el cicle sense ser alliberat a l’atmosfera. A més, estudis inicials també han demostrat que aquesta tecnologia permet produir plàstics més reciclables els components dels quals es poden reciclar més fàcilment. Una innovació integral i sostenible.

Llançat en 2006, el Premi a l’Inventor de l’Oficina Europea de Patents distingeix als inventors i equips europeus destacats i és un dels premis més prestigiosos. La cerimònia de premiación tindrà lloc el 17 de juny i es transmetrà en directe per Internet. Tres equips estan nominats en la categoria Indústria.

Redacció