.

Grup de voluntaris, preparant-se per sortir al riu. Foto: Tarragona21

Uns 150 voluntaris, vinguts de les empreses petroquímiques de Tarragona, s’han sumat a una de les accions de conscienciació ecològica organitzades aquest dissabte a Tarragona amb motiu del dia europeu de la neteja, en aquest cas a la llera del Francolí.

La guerra contra l’incivisme, que encara és present a la nostra societat, ha estat el motiu de la jornada ecològica, “no pas netejar el riu”, com deia el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost. Organitzada per l’entitat Cicloplast , representa el compromís ambiental dels industrials de plàstics, amb una notbale presència de directius i tècnics de la indústria química, i sobretot molta canalla.

Un 57 per cent del paisatge català és natural i a Tarragona, a més, comptem amb un Francolí que en altres èpoques era un cau de contaminació. “Les coses han canviat molt des d’aleshores”, recordava Tost, però encara cal evitar el llençament de brutíssia a la natura, “de la mateixa manera que no embrutem el menjador de casa nostra”.

Tost afirmava que a nivell de residus industrials, la indústria del Camp de Tarragona “té una llarga vocació de minimització, prevenció i aprofitament”. En canvi, els residus municipals “són l’assignatura pendent. Som per sota de la mitjana catalana quan a reciclatge”.

La canalla ha estat avui especialment protagonista de la jornada de sensibilització. Foto: Tarragona21

Utilitzant com a campament base l’Escola de Natura de Mare Terra, s’hi han fet tallers formatius ambientals per a adults i nens i una ruta de senderisme per la ribera del riu Francolí amb neteja de l’espai natural, “com a mitjà per a la sensibilització ambiental per a la prevenció de l’abandonament de residus en llocs inadequats”, destacava al seu torn la directora de Cicloplast, Teresa Martínez.

La directora general de l’AEQT, aglutinadora de la indústria química de Tarragona, Teresa Pallarès, subratllava l’esforç de les indústries per contribuir a la lluita medioambiental. “Un dels nostres eixos de sostenibilitat és el respecte pel medi ambient i avui s’ajuda a visualitzar el compromís de totes les indústries per mitjà dels seus voluntaris”

Tres de les participants a la jornada. Foto: Tarragona21

Dos són els problemes sobre residus al Camp de Tarragona i a Catalunya: els abocaments al medi natural i mal reciclatge casolà i empresarial. Què cal fer contra l’incivisme? Les autoritats aposten per les campanyes de consienciació. Ivana Martínez, regidora de l’Ajuntament, així ho feia palès, rebutjant l’aplicació de sancions econòmiques. “Tenim molta feina a fer”, reconeixia la regidora. “És un tema de conscienciació. No volem sancionar, volem que al gent aprengui”. L’Ajuntament ha contribuït a la jornada d’avui amb un taller per a 50 infants.

D’altra banda, els ajuntaments catalans viuen una veritable guerra medioambiental amb la mala separació dels residus que fan molt ciutadans i grans productors, especialment en l’orgànica. Des de l’Agència de Residus s’està posant en pràctica campanyes de concienciació amb agents que es desplacen al territori.

Sobre la mala separació en origen, Tost reclamava als ajuntament del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre “que es mobilitzin més, cal més campanyes de proximitat i incentivar mètodes per recollir més i amb més qualitat”. Tost ha demanat que els consistoris treballin també amb els grans produtors -hotels, restaurants, càmpings, supermercats-, “un sector clau” en la generació de residus mal separats.

La jornada ha comptat amb la inesperada assistència del president de Mare Terra, Angel Juárez, que es recupera d’un infart, mentre que Woody, el personatge de PortAventura World, ha fet les delícies dels més petits.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */